Με κάθε σεβασμό στις απόψεις που διατυπώνονται, θα ήθελα να προσθέσω ζητήματα από μια πλευρά που νομίζω ότι αν και είναι βασική, ωστόσο δεν ξεδιπλώνεται τόσο, στις σχετικές «αφηγήσεις» μας.Το κεντρικό πρόβλημα του πλανήτη είναι η «πρόσθετη» σχετική υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας (κατά 1% περίπου από την εισερχόμενη ενέργεια από τον Ήλιο ή 3 watt/m2 επιφάνειας του πλανήτη μας).Κάθε πλάνο «ανάπτυξης» της ανθρωπότητας, θα εστίαζε στην απομείωση της. Συνεπώς και στα μέτρα αξιολόγησης των αποκαλούμενων ΑΠΕ, θα είχε σημασία να περιλαμβάνονταν τα σχετικά ισοζύγια ωφέλιμης παραγωγής ενέργειας προς απορριπτόμενη ενέργεια (θερμική) στην ατμόσφαιρα.Αυτό καλείται «απόδοση» των συστημάτων.Εάν είναι ευνοϊκότερα τα ισοζύγια (μεγαλύτερος συντελεστής απόδοσης) τότε λογικά «μπαίνουν» στα ενεργειακά συστήματα (αξιολογούνται βεβαίως και άλλοι δείκτες, άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των οικοσυστημάτων, κόστη, πόροι, κλπ…).Η δική μου εκδοχή, συνοπτικά, με τις αποκαλούμενες ΑΠΕ (αναφέρομαι πάντα στα Βιομηχανικά μεγέθη, αυτό είναι το πρόβλημα μας), με στοιχεία που αντλούνται από το πεδίο (και όχι από τους, μάλλον μεροληπτικούς, «δοκιμαστικούς» σωλήνες των εργαστηρίων):
«…Συγκρίνοντας το ενεργειακό ισοζύγιο και τις επιπτώσεις τους έχουμε (ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί σε Φ/Β και ο δεύτερος σε Α/Γ) :
Α. Για κάθε 1 MW εγκατεστημένης ισχύος (παίρνουμε χρήσιμη περί τα 1000 – 1140 MWh ετησίως, αλλά ταυτόχρονα έχουμε απόρριψη στην ατμόσφαιρα περί τα 4800 – 7600 MWh.
Β. Για κάθε 1 MW εγκατεστημένης ισχύος και της αντίστοιχης απορριπτόμενης ενέργειας ετησίως, απαιτούνται περίπου 400 – 600 (δεκάμετρα) δέντρα ή περί τα 50 – 100 στρέμματα μεικτού τοπικού μας δάσους, για αντιστοίχηση δροσισμού της ατμόσφαιρας, από την διαπνοή τους!
Γ. Για κάθε 1 MW εγκατεστημένης ισχύος από Φ/Β και Α/Γ αντιστοιχεί σε «καταστροφή» από την απόρριψη θερμικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα και της σχετικής «αποξήρανσης» της (όπως δείχνεται πιο πάνω) περί τα 6.800 έως 11.000 κυβικά μέτρα (και αντίστοιχα τόνοι) νερού ετησίως, από τον «μικρό κύκλο» νερού.Μια τέτοια ποσότητα νερού θα απομείωνε την εγκατάσταση της ενέργειας αυτής στην ατμόσφαιρα και μέσω της διεργασίας της διαπνοής της πράσινης βλάστησης θα διέφευγε, μεγάλο μέρος της, εκτός πλανητικού «θερμοκηπίου» και της ατμόσφαιρας.
Δ. Για κάθε 1 MW εγκατεστημένης ισχύος από Φ/Β και Α/Γ, απομειώνεται, επιπλέον, η οργανική ουσία των εδαφών (άνθρακας σταθεροποιημένος) κατά 200 έως 325 τόνους Άνθρακα (ή προστίθενται αντίστοιχα 800 έως 1300 τόνους Διοξείδιο Άνθρακα, επί πλέον, στην ατμόσφαιρα) από άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της λειτουργίας τους.
Ε. Για κάθε 1 MW εγκατεστημένης ισχύος από Φ/Β και Α/Γ και την ετήσια ωφέλιμη παραγωγή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, αντιστοιχούν περί τις 2 ώρες λειτουργίας του Υπερσύγχρονου Λιγνιτικού «Πτολεμαΐδα 5»! (ένας χρόνος έναντι 2 ωρών και με 4 έως 7 φορές λιγότερες θερμικές απορρίψεις στην ατμόσφαιρα για την ίδια ενέργεια!…). …».(Για την ασφάλεια του νερού και της τροφής, την κλιματική και κοινωνική σταθερότητα)ενερ
Με εκτίμηση, Λιούζας Στέφανος ( Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)