Ο καρκίνος αποτελεί μία νόσο που είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο, αλλά το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν εξελιχθεί οι θεραπείες
, οι προληπτικές εξετάσεις και τα μηνύματα είναι πλέον αισιόδοξα.
Τις προσωπικές τους ιστορίες μοιράστηκαν ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου και η Αναστασία Μαράντου, που μετά τις περιπέτειες υγείας τους, κατάφεραν και βγήκαν νικητές και δίνουν το δικό τους μήνυμα, μέσω της εκπομπής «Τριτολογίες», που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.
«Από τότε που έκανα την επέμβαση στο δεξί στήθος, ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 2022, από τότε πέρασαν 2,5 χρόνια και από ότι μου είχαν πει οι γιατροί που με παρακολουθούν, τα δύο πρώτα χρόνια είναι πολύ επικίνδυνα για μετάσταση, μετά τα 2 χρόνια και μέχρι τα 5 ελαττώνεται ο κίνδυνος. Τώρα όμως έχει αλλάξει και η ψυχολογία μου…όταν άκουσα στις 23 Αυγούστου του 2022 ότι έχω καρκίνο, άνοιξε η γη να με καταπιεί, είχα και μια άσχημη ιστορία, είχα χάσει τη μητέρα μου στα 14 μου, 43 ετών εκείνη από καρκίνο και όταν άκουσα αυτή τη λέξη, λέω τελειώσαμε. Ετοιμαζόμασταν για το γάμο του γιου μου και η γυναίκα μου πιάνοντάς με στο στήθος, μου λέει που είναι η δεξιά θηλή, είδε ότι είχα σύμπτωμα καρκίνου. Προφανώς οι γυναίκες, γιατί αντιμετωπίζετε περισσότερες περιπτώσεις, είστε πιο ενημερωμένες, ούτε ήξερα ότι οι άντρες μπορούν να έχουν καρκίνο στο στήθος. Πήγα έκανα εξετάσεις, διαγνώστηκα με καρκίνο και μετά το γάμο εγχειρίστηκα. Μετά βγήκα και το δημοσιοποίησα», όπως είπε ο κ.Καράογλου και πρόσθεσε:
Σε πρώτη φάση αισθανόμουν και ντροπή, ήταν κάτι που δεν το ήξερα, αλλά επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο, θέλω να είμαι ειλικρινής και να κοιτώ τον κόσμο στα μάτια, τους είπα δημοσίως ότι αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα, είπα ότι το λάθος που έκανα και δεν πρέπει να κάνει κανείς…Τα μηνύματά που θέλω να στείλω είναι τρία, κανείς δεν είναι άτρωτος, δεν είχα καλή σχέση με τους γιατρούς, δεν πήγαινα, ούτε είχα κάνει προληπτική εξέταση. Το δεύτερο πίστευα ότι οι άνδρες δεν έχουν καρκίνο του μαστού. Λάθος κι αυτό…Το τρίτο, φοβόμουν πολύ, μέχρι να κάνω την εγχείρηση και μετά νόμιζα ότι «τα ψωμιά μου είναι λίγα». Έκανα δηλαδή πράγματα που θεωρούσα ότι έπρεπε να κάνω, έγραψα δηλαδή τη διαθήκη μου, εξομολογήθηκα, έγραψα επιστολές στα παιδιά μου και στη γυναίκα, μια λίστα με εκκρεμότητες, για να είμαι έτοιμος, πίστεψα ότι είμαι έτοιμος να φύγω. Όσο περνούσε ο καιρός πήρα δυνάμεις, το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι δεν φοβάμαι πλέον τον καρκίνο, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται, μπορεί κανείς να τον νικήσει με τη δύναμη του Θεού, με τη θέλησή του και με την πολύτιμη συνεργασία των γιατρών του. Θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα, το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, για την προληπτική μαστογραφία, είναι πολύ σημαντικό. Προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την προληπτική ιατρική».
Για το αν υστερεί κάπου το σύστημα: «Οι γιατροί στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ικανοί και άξιοι και δεν αμείβονται, όπως θα έπρεπε. Δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα.
Είναι σημαντικό να κάνουμε προληπτική ιατρική. Και οι άνδρες μπορεί να έχουν καρκίνο στο μαστό, δεν είναι ντροπή, να ψαχνόμαστε και όταν βλέπουμε ότι η θηλή πάει προς τα μέσα, όταν μια ελιά στη θηλή μεγαλώνει, ή αν δούμε ένα ογκίδιο, πρέπει να πάμε στο γιατρό. Ο καρκίνος που όταν τον ακούμε όλοι παθαίνουμε σοκ, είναι μια αρρώστια που σήμερα μπορούμε να τη νικήσουμε. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νοσοκομεία, να στελεχώσουμε και άλλο τα νοσοκομεία».
Από την πλευρά της η κα. Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια Ε.Σ.Υ. στην αιματολογική κλινική, στο «Θεαγένειο», ανέφερε:
«Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σε πολλά νοσήματα στην αιματολογία, η επιβίωση έχει αυξηθεί. Όταν ήμουν ειδικευόμενη, ασθενείς με κάποια νοσήματα, ζούσαν για 2-3 χρόνια, ενώ τώρα στα αντίστοιχα νοσήματα έχει αυξηθεί ο χρόνος σε 10 και 15 χρόνια. Αυξάνεται σαφέστατα το προσδόκιμο, οι θεραπείες, είναι πιο στοχευμένες και εξειδικευμένες, έχουμε δείκτες που βρίσκουμε γενετικές βλάβες και μπορούμε να κάνουμε πρώιμες διαγνώσεις και στοχευμένη θεραπεία, και ορθότερη παρακολούθηση στην πορεία».
Η η ιδιωτική υπάλληλος από την Κοζάνη Αναστασία Μαράντου, πρώην καρκινοπαθής μίλησε για τη δική της περιπέτεια και πως κατάφερε να βγει νικήτρια, ενώ στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.
«Νόσησα το 2019 με καρκίνο του μαστού, ήμουν τυχερή, είχα υποστηρικτικό περιβάλλον και συνεχίζω να έχω, γιατί τον καρκίνο τον παντρεύεσαι, δεν είναι ότι σου συμβαίνει και τον ξεχνάς. Ένας ασθενής σε ότι αφορά το σύστημα υγείας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Όταν νοσείς και έχεις ένα γιατρό, είσαι ομάδα με τον γιατρό, κάτι που προβληματίζει εκείνον προβληματίζει και εσένα. Οι γιατροί δεν προλαβαίνουν, είναι λίγο υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία αναγκάζονται να βλέπουν παραπάνω περιστατικά με αποτέλεσμα κι εμείς να νιώθουμε μια μικρή ανασφάλεια, γιατί νιώθουμε ότι ο γιατρός δεν προλαβαίνει να μας δει, μας βλέπει πιο γρήγορα. Αν δεν μπορέσει να δει όλα τα περιστατικά, θα πάνε πίσω οι θεραπείες. Είμαι ασθενής του Θεαγενείου και έχω να πω μόνο τα καλύτερα, είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο νοσοκομείο δίπλα μας.
Χαίρομαι που έχω αυτούς τους επιστήμονες και ένιωθα ότι θα το νικήσω, όπως και έκανα. Ήμουν τυχερή, είχα και από γιατρούς αντιμετώπιση και όσον αφορά την ανθρώπινη πλευρά. Διαγνώστηκα στα 29, ήμουν από τα πιο μικρά ηλικιακά περιστατικά.
Βλέπουμε γύρω μας δύσκολα πράγματα και το φιλοσόφησα, από το συμβεί σε ένα μικρό παιδί, είπα καλύτερα να το βιώσω εγώ.
Ερχόμουν από Κοζάνη στο Θεαγένειο, είναι πολλές οι δυσκολίες ενός ασθενούς που αλλάζει νομό, είναι και οι βενζίνες, τα διόδια, η φιλοξενία», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έδωσε και το δικό της μήνυμα: «Δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου, είμαστε τυχεροί, έχουμε γιατρούς δίπλα μας. Είναι μια τρομακτική ανακοίνωση, αλλά με το κατάλληλο περιβάλλον, βάζοντας πείσμα, τα καταφέρνεις, θέλει και πίστη στον εαυτό σου. Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό, να ακούμε μόνο το γιατρό μας και το σώμα μας».
Τη δική τους άποψη για το θέμα εξέφρασαν και πολίτες, αναφορικά και με το κατά πόσο κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις:
«Το Άλμα Ζωής ξεκίνησε το 2008, βασικός του στόχος είναι η στήριξη γυναικών με καρκίνο του μαστού και των γυναικών που έχουν μεταστατικό καρκίνο και των οικογενειών τους. Δεύτερος πυλώνας είναι η πρόληψη, για την οποία κάνουμε ό,τι μπορούμε», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κα.Δέσποινα Πάρτσια.
Στο ρεπορτάζ δηλώσεις Λάζαρου Παπαδόπουλου και Στέφανου Μπαλταγιάννη.
Σκηνοθεσία: Εύη Παπαδημητρίου
Δ/νση Παραγωγής: Άρης Παναγιωτίδης
Έρευνα: Έλενα Τσιώτα
Αρχισυνταξία: Στέλλα Αντωνακοπούλου, Σύνθια Σάπικα
Παρουσίαση: Σύνθια Σάπικα