Καστοριά

Παγκόσμια ημέρα της ελληνικής Γλώσσας? (του Αντώνη Παπαδόπουλου)

depositphotos.com

Παγκόσμια ημέρα της ελληνικής Γλώσσας… και οι νεοέλληνες, της αποδίδουμε τη δέουσα τιμή με greeklish ανορθογραφία και άμετρη ξενοθηρία.
Τα «greeklish» είναι η ευκολία μας, είναι η καλύπτρα (φερετζές) της ορθογραφικής αδυναμίας μας, ενίοτε και της αγνοίας! H αθρόα και συνήθως αδόκιμη εισαγωγή άχρηστων γλωσσικών προϊόντων, αποτελεί το άλλοθι της λεξιπενίας που χαρακτηρίζει τους νεοέλληνες.
Τελευταία, η αγορά λέξεων από τα ράφια της αγγλικής, στην οποία έχουν επιδοθεί πολιτικοί, επιστήμονες, και τηλεοπτικοί αστέρες, δεν έχει προηγούμενο. Επιδιώκουν με τη χρήση αγγλικών όρων, να δημιουργήσουν την εντύπωση της ευρυμάθειας. «Brain drain» σου λέει ο ένας, “blame game” ο άλλος και η αυθεντίες του “life style” διατείνονται χασκογελώντας, ότι το «political correct», είναι η αξία που θα μας κάνει πιο “sic” . Το γελοίο της υπόθεσης δε, είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς, χρησιμοποιούν πρώτα τις ελληνικές λέξεις και στη συνέχεια χρησιμοποιούν επεξηγηματικά τους ξένους όρους, ώστε να «καταλάβουμε» καλύτερα!
Η κακοποίηση που υφίσταται σήμερα η Γλώσσα, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανησυχίας των ιθυνόντων. Το σχολείο είναι βυθισμένο στη νιρβάνα των διαφυλικών ελληνικών της πλαγιοκαθέτου και της συνίζησης! Είναι τα σύγχρονα ελληνικά, που καθιστούν τον γραπτό λόγο κουραστικό, αδιάφορο, ασαφή, κακόηχο κι εν τέλει, τον απονευρώνουν. Το σχολείο διαχρονικά εμμένει σε συντακτικές και ορθογραφικές αναλύσεις που δημιουργούν περισσότερο δυσκολία, σύγχυση και αποστροφή, παρά διάθεση για γλωσσική καλλιέργεια και περαιτέρω εμβάθυνση στο πεδίο της Γλώσσας. Διανέμονται πολυσέλιδα βιβλία στα σχολεία, τα οποία είναι «κοινό μυστικό» ότι δε θα διδαχτούν και πως θα καταλήξουν κολλαρισμένα στην ανακύκλωση χαρτιού. Τόσα χρόνια το υπουργείο της Εθνικής μας Παιδείας, δε σκέφτηκε ή μάλλον δε θέλησε να διανείμει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ένα βιβλιαράκι απλό, που να επισημαίνει τα λάθη στη χρήση της Γλώσσας μας, ώστε διδάσκοντες και μαθητές να μη λένε: «…στις μία το μεσημέρι, ή πέντε τα εκατό ή ότι θα συναντηθούμε στις τεσσεράμισι το απόγευμα!»
Από την άλλη πλευρά, η ΕΡΤ των πέντε καναλιών, μας διδάσκει κάθε πρωί την ορθή χρήση του λόγου δια του ζωντανού και αυθορμήτου λόγου του Σεργουλόπουλου και της Μελιτά. Ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη η ΕΡΤ να εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμά της παρενθετικά πεντάλεπτα, που να αφορούν την ορθή χρήση του λόγου με απλό, βιωματικό και ευχάριστο τρόπο. Αλλά τι προσδοκία να έχει κανείς από μια δημόσια συχνότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως ΕΡΤ-NEWS και τα ζωντανά της προγράμματα τα ονοματίζει “LIVE”;
Παγκόσμια μέρα της ελληνικής Γλώσσας! Μεγάλη μας τιμή! Παγκόσμια τιμή!
Τι γίνεται με μας όμως; Δυστυχώς, η ακολουθία των θαυμαστικών πίσω από τη Γλώσσα μας, δεν μπαίνει από εμάς, αλλά περισσότερο από τους αλλοεθνείς λάτρεις και θαυμαστές του γλωσσικού πολιτισμού μας. Εμείς με συμπλεγματικό πάθος επιμένουμε μανιωδώς πίσω από τη Γλώσσα μας να φτιάχνουμε ακολουθίες από questionmarks (????)…ούτε καν ερωτηματικά δηλαδή!
Μια παγκόσμια μέρα κακοποίησης της ελληνικής Γλώσσας, μας ταιριάζει μήπως περισσότερο;

Back to top button