Καστοριά

Πώς συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά; (του Νικόλαου Δημητριάδη)

Κατά τη μέτρηση των ανθρώπων με EEG ενώ λύνουν προβλήματα, όσοι έχουν καλύτερη τεχνογνωσία δείχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον νευρωνικό μοτίβο.
Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με πιο αργά κύματα που ονομάζονται δέλτα και με ισχυρότερη συνδεσιμότητα του προμετωπιαίου φλοιού με τον βρεγματικό λοβό. Κύματα Δέλτα παρατηρούνται κυρίως σε βαθύ ύπνο!
Πώς είναι δυνατόν οι πολύ απασχολημένοι και συγκεντρωμένοι άνθρωποι, με ισχυρή εμπειρία, να έχουν μισοκοιμισμένο το μυαλό τους ενώ εκτελούν δύσκολες εργασίες;
Βασικά, τα κύματα δέλτα δείχνουν ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εγκεφαλικών κέντρων μακριά το ένα από το άλλο. Επίσης, υποδηλώνουν μια πιο εσωτερική στροφή της προσοχής, αξιοποιώντας βαθύτερες αναμνήσεις και γνώσεις, απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων δημιουργικά και ουσιαστικά. Οι άνθρωποι με λιγότερη εμπειρία τείνουν να εστιάζουν υπερβολικά εξωτερικά, αξιοποιώντας κυρίως τον προμετωπιαίο φλοιό τους και παραμένοντας πιο τοπικά στον εγκέφαλό τους.
Μελέτες παρακολούθησης ματιών σε σκακιστές αποκαλύπτουν κάτι παρόμοιο!
Όταν κοιτάζουν τη σκακιέρα, καλύτεροι παίκτες απομακρύνουν τα μάτια τους περισσότερο ανάμεσα στις εμμονές (σε χιλιοστά του δευτερολέπτου) από τους πιο αδύναμους παίκτες που τείνουν να συγκεντρώνουν τις εμμονές τους πιο τοπικά στον πίνακα.
Λοιπόν, ποια είναι πραγματικά η συγκέντρωση των ειδικών; Μάλλον, δεν συγκεντρώνομαι τόσο πολύ! Συγκέντρωση σε υψηλότερο επίπεδο σημαίνει ένα διαφορετικό σύνολο εγκεφάλων και αισθητηριακών δραστηριοτήτων, ένα διαφορετικό είδος συγκέντρωσης, που αμφισβητούν το παλιό και απλοϊκό γνωμικό της εστίασης με λέιζερ όταν εκτελούν δύσκολες εργασίες.
Ελπίζω να καταφέρατε να συγκεντρωθείτε αρκετά σε αυτή τη δημοσίευση!

Back to top button