ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Σήμερα το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας – Πώς ξεκίνησε ο θεσμός των ΧΕΡΚΑΤ (ρεπορτάζ)

Στο Τελωνείο Καστοριάς υπάρχουν καταχωρημένες 465 ενεργές άδειες τσιπουροκάζανων στην περιοχή Καστοριάς και Βοΐου

«Μπουζέρια Καστοριανά» είναι ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τσιπουρογευσιγνωσίας, που διοργανώνεται για 7η φορά στην Καστοριά. «Ξεκινήσαμε το 2016, από μια παρέα φίλων που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με το τσίπουρο», λέει χαμογελώντας στο thesseconomy.gr o κ. Γρηγόρης Βελέντζας, ένα από τα μέλη της παρέας. Και όπως εξηγεί «η παρέα ονομάστηκε Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί (Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ) και σήμερα αριθμεί πάνω από 40 ενεργά μέλη.

«Η αρχή το ήμισυ το παντός»
Όπως θυμάται ο κ. Βελέντζας «όλα ξεκίνησαν όταν καθόμασταν μια παρέα από επτά – οκτώ άτομα, φίλοι κάναμε και κάνουμε παρέα, κι αρχίσαμε να μιλάμε για το τσίπουρο που έκανε ο καθένας μας. Οπότε ο οργανωτής και η ‘ψυχή’ της παρέας ο Κωστής ο Τζίμας… πετά την ιδέα. ‘Αφού ο καθένας θεωρούσε ότι το τσίπουρό του είναι καλό να το προσφέρουμε στον κόσμο για να κρίνει ποιο είναι το καλύτερο’. Και ξεκινήσαμε αν θυμάμαι καλά με 12 συμμετοχές. Φέτος οι ετικέτες που θα βγάλουμε είναι πάνω από 40. Δηλαδή σιγά – σιγά αυτό άρχισε μεγαλώνει. Ξέφυγε από τα όρια της παρέας, άνοιξε στους κατοίκους της Καστοριάς. Κι επειδή δεν είμαστε σύλλογος ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως ό,τι κάνουμε είναι διοργανωμένο με το κέφι μας και από την τσέπη μας. Είδαμε ότι η κίνησή μας που ξεκίνησε από μια πλάκα, αγκαλιάστηκε από τους Καστοριανούς. Και τώρα πια η… φήμη μας έχει περάσει τα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας». Η ομάδα Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. φιλοδοξεί ο διαγωνισμός να συμβάλει στην προώθηση και αναβάθμιση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή, αναδεικνύοντας μια μακρά παράδοση αμπελοκαλλιέργειας και απόσταξης. Όπως αναφέρουν, «στο τελωνείο Καστοριάς υπάρχουν καταχωρημένες 465 ενεργές άδειες τσιπουροκάζανων στην περιοχή Καστοριάς και Βοΐου, οι περισσότερες από τις οποίες είναι από την περίοδο της τουρκοκρατίας».

«Ραντεβού» στα Ψαράδικα
Τα «Μπουζέρια» θα γίνουν φέτος στα Ψαράδικα, σήμερα Σάββατο 1η Μαρτίου από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 20.00 το βράδυ. «Φέτος το κάνουμε στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς. Τα Ψαράδικα είναι μια κλασσική γειτονιά που έχει γύρω στα 3-4 μαγαζάκια και δεν έχει πολλή κίνηση από τουρίστες. Με το δρώμενο αυτό, που διοργανώνουμε, όμως ‘τραβάμε’ πολλούς επισκέπτες. Όλος ο κόσμος είναι οι κριτές του τσίπουρου που δοκιμάζει και βαθμολογεί. Έχουμε δύο επιτροπές οι οποίες με βάση το κριτήριο του κόσμου κάνουν την καταμέτρηση και έτσι βγαίνουν οι τρεις πρώτοι νικητές. Οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ καλούν «όλους τους ερασιτέχνες τσιπουροπαραγωγούς να… αποδείξουν γιατί το τσίπουρό τους είναι το καλύτερο του κόσμου, αλλά και τους επισκέπτες της Καστοριάς να πάρουν μέρος στη γιορτή, δοκιμάζοντας τσίπουρο και εδέσματα της περιοχής, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής».

thesseconomy.gr

 

 

 

 

Back to top button