Καστοριά

Ο Σύλλογος “Αθανάσιος Χριστόπουλος” στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο (σειρά φωτογραφιών)

Την τρίτη ημέρα της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτήκαμε τη Χάλκη και την κύρια Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου μας που βρίσκεται εκεί.
Προσκυνήσαμε πρώτα στο ναΰδριο της Αγίας Τριάδος όπου και μας υποδέχτηκε εγκάρδια ο Καστοριανός Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος. Ξεναγηθήκαμε στις παλιές αίθουσες διδασκαλίας όπου εφοιτησε και ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης. Κάθε βήμα σε αυτές τις αίθουσες και κάθε ματιά στη θέα έξω από τα επιβλητικά παράθυρα υπενθυμίζει την δύναμη και την σημασία αυτού του χώρου.
Η δυνατότητα να εισχωρήσουμε στα άδυτα της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Σχολής, να την περιηγηθούμε λεπτομερώς και ταυτόχρονα να ακούμε τον γλαφυρό λόγο του Πατρός Αγαθαγγέλου ήταν μια εμπειρία μοναδική που θα μας μείνει αξέχαστη.
Στη συνέχεια, μας ξενάγησε στο Μέγα Συνοδικό όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Σχολής και τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της, έτσι ώστε, η πνευματική καντήλα της Σχολής να μείνει άσβεστη.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πατέρα Αγαθάγγελο για την ζεστή φιλοξενία του και την όμορφη ξενάγηση του σε αυτόν τον χώρο που είναι φορτισμένος με βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία!

Ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου και αποφοίτησε το 1888. Το 1891 έγινε καθηγητής στη σχολή μέχρι το 1896 οπότε εξελέγει επίσκοπος.

Back to top button