ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Διαδικτυακό διαδραστικό εργαστήρι με τον Ιωάννη Ζορπίδη: «Το ελλιπές μέτρο: ένας παραμελημένος μουσικός όρος»

Το Δίκτυο Μουσικών Σχολείων διοργανώνει την Κυριακή 6 Απριλίου και ώρα 18.30 ένα διαδικτυακό διαδραστικό εργαστήρι για τους κλάδους ΠΕ79 και ΤΕ16 όλων των ειδικεύσεων παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής με θέμα: «Το ελλιπές μέτρο: ένας παραμελημένος μουσικός όρος».
Εισηγητής θα είναι ο κος Ιωάννης Ζορπίδης, καθηγητής κλάδου ΠΕ79.01 του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας webex στη διαδικτυακή αίθουσα του κ. Ιωάννη Ζορπίδη https://minedu-secondary.webex.com/meet/zorpidis και θα έχει δίωρη διάρκεια.

Σύντομη περιγραφή του διαδραστικού εργαστηρίου: Με γνώμονα τις αρχές της ρυθμολογίας και της μετρικής και με τη χρήση 50 περίπου ηχητικών δειγμάτων από τη λόγια δυτική και κυρίως από την παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική θα διερευνηθεί ο ρόλος του ελλιπούς μέτρου και η σημασία του στην καταγραφή και στην ερμηνεία της μουσικής. Θα σχολιαστούν επιπροσθέτως μετρικά εσφαλμένες καταγραφές παραδοσιακών και λαϊκών μελωδιών που έχουν δυστυχώς παγιωθεί στην επίσημη ελληνική βιβλιογραφία (με αναφορά σε 50 περίπου συγγράμματα) και θα παρουσιαστούν λεπτομερώς τα λάθη τους. Ειδικότερα, θα αναλυθούν τραγούδια σε πεντάσημα, επτάσημα και εννιάσημα μέτρα, διότι εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη αστοχία στην καταγραφή τους.

Στόχοι: Οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση με το πέρας του εργαστηρίου:

  • να αντιληφθούν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του ελλιπούς μέτρου,
  • να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εντοπισμού, αναγνώρισης και προσδιορισμού του ελλιπούς μέτρου ως απαραίτητη προϋπόθεση μιας έγκυρης καταγραφής και ερμηνείας,
  • να αντιληφθούν σημαντικά λάθη που έχουν δυστυχώς παγιωθεί στην επίσημη βιβλιογραφία εξαιτίας της έλλειψης καθορισμού ελλιπούς μέτρου,
  • να διακρίνουν καταγραφές που κρίνονται εσφαλμένες εξαιτίας της έλλειψης καθορισμού ελλιπούς μέτρου,
  • να αξιολογήσουν την ορθότητα και αρτιότητα μιας καταγραφής βάσει του προσδιορισμού του ελλιπούς μέτρου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΟΡΠΙΔΗΣ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Νίκο Σολομωνίδη και Κλασική Κιθάρα με τον Κώστα Κοτσιώλη, καθώς και Ανατολική Παραδοσιακή Μουσική στο Ούτι με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, αποφοιτώντας από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας (Musikhochschule Köln) με το δίπλωμα Μουσικοπαιδαγωγού στους τομείς Στιλιστική Σύνθεση (Tonsatz) με τον Johannes Schild και Κλασική Κιθάρα με τον Roberto Aussel. Έχει συγγράψει το βιβλίο κλασικής κιθάρας «Η τεχνική τρέμολο – The Tremolo Technique» (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας) καθώς και τη σειρά θεωρητικών βιβλίων «Η ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ» (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας). Η σύνθεσή του για σόλο κιθάρα με τίτλο “Shout in a Whispering Dawn” απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης 2018. Η παρτιτούρα του έργου εκδίδεται από τον οίκο Les Productions d’Oz με έδρα τον Καναδά. Στη μουσικολογική έρευνα έχει ασχοληθεί συστηματικά με το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Χαρίλαου Περπέσα (προλογίζει στην παρτιτούρα της Συμφωνίας του Χριστού, η οποία εκδόθηκε το 2013 από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής). Έχει γράψει μουσική για σόλο όργανα και μουσική δωματίου, όπως επίσης και μουσική για το θέατρο («Ελένη» Ευριπίδη, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκη, Οκτώβριος 2006, «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα αμετάθετο» Ηλία Παπαμόσχου, Θέατρο Έξω από τα Τείχη, Θεσ/νίκη, Νοέμβριος 2008 κ.α.). Ως κιθαριστής και ως εκτελεστής Ανατολικής Μουσικής στο ούτι έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Εργάζεται ως καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς και ως καθηγητής κιθάρας και θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας, στο οποίο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

 

Back to top button