Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τιμήθηκε την Τρίτη μετά το Πάσχα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πορταΐτισσας. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ενώ πλήθος πιστών παρακολούθησε με ευλάβεια τη σημαντική εορτή της Εκκλησίας.
Στον Ναό φυλάσσεται αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας, δωρεά των αδελφών Στέργιου και Χρήστου Τσούκα, ενώ στο βόρειο κλίτος λειτουργεί παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, των οποίων η μνήμη επίσης τιμάται την ίδια ημέρα. Κτήτορας του παρεκκλησίου είναι ο κ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε απόλυση στο προαύλιο του Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε δημόσια τόσο τους δωρητές όσο και το προσωπικό του Ναού για την άψογη οργάνωση της πανηγύρεως.
Η εορταστική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα για το εκκλησίασμα στον εξωτερικό χώρο του Ναού, καθώς και στην αίθουσα «Ταβιθά».