Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Πυραυλικής (European Rocketry Challenge, EuRoC) 2025 που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία τον προσεχή Οκτώβριο. Η ASPiRE είναι μία από τις 28 ομάδες που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 56 διεθνείς υποψηφιότητες και μόλις μία από τις 8 που θα διαγωνιστούν στην απαιτητική κατηγορία κινητήρων στερεού καυσίμου. Επίσης, είναι μία από τις δύο εκπροσώπους της Ελλάδας στον διαγωνισμό.
Στους τελικούς του φετινού πανευρωπαϊκού διαγωνισμού η ASPiRE φιλοδοξεί να επιδείξει τις ικανότητές της με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πυραύλου κατηγορίας Μ που θα φτάσει σε ύψος 10000 ποδιών και θα πραγματοποιήσει παράλληλα με την πτήση ένα καινοτόμο βιοϊατρικό πείραμα αιχμής, με πιθανές εφαρμογές στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών.
Η επιτυχία της ASPiRE με την πρόκρισή της στα τελικά του EuRoC 2025 υπογραμμίζει την αφοσίωση και το ταλέντο των φοιτητών που την πλαισιώνουν και παράλληλα τοποθετεί και αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που είναι ο βασικός υποστηρικτής της ομάδας, στο χάρτη της αεροδιαστημικής έρευνας στην Ελλάδα. Επίσης, αποτελεί παρακαταθήκη για την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να διαμορφώσει, με κεντρικό άξονα το Πανεπιστήμιο, έναν σύγχρονο κόμβο καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου. Με την υποστήριξή τους η ASPiRE φιλοδοξεί και στοχεύει σε περισσότερες επιτυχίες στους τελικούς της Πορτογαλίας.
Σχετικά με την ASPiRE
Η ASPiRE ιδρύθηκε το 2017 και πλαισιώνεται από φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στόχοι της ομάδας είναι η καινοτομία και η έρευνα αιχμής στο αντικείμενο της αεροδιαστημικής, καθώς και η ανάδειξη της αριστείας της ομάδας αλλά και του και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέσω της συμμετοχής της σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς – όπου και καταγράφει ένα ισχυρό ιστορικό επιτυχιών:
• 1η θέση στον εθνικό διαγωνισμό CanSat, 2020
• 3η θέση στην κατηγορία SRAD στο Spaceport America Cup, IREC, 2021
• 2η θέση στο ειδικό βραβείο Charles Hoult για μοντελοποίηση & προσομοίωση στο Spaceport America Cup, IREC, 2021
• Βραβείο μοντελοποίησης & προσομοίωσης στο UAS Challenge, 2022
1 λεπτό ανάγνωση