Ανταλλαγή σπόρων, δράσεις και εκθέσεις στο καταπράσινο Μεσοχώρι στη Δράμα
Η 25η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του εξωτερικού βρέθηκαν στην περιοχή και απόλαυσαν την ετήσια γιορτή που είναι ουσιαστικά αφιερωμένη στη ζωή, την αλληλεγγύη και την αντίσταση.
Εκτός από την ανταλλαγή των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, εργαστήρια και διαλέξεις ενώ διασκέδασαν με τη μουσική και το χορό.
Στη γιορτή μεταξύ άλλων, είχε και χαριστικό παζάρι, έκθεση φωτογραφίας και λαογραφικού υλικού καθώς και ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι.
Με σύμμαχο τον καιρό, ο κόσμος απόλαυσε όλα όσα ετοίμασαν γι’ αυτόν άψογα οι διοργανωτές και οι εθελοντές καθώς και το πανέμορφο περιβάλλον της παρανέστιας γης. Πολλοί επέλεξαν να κάνουν και κοντινές αποδράσεις στο Παρανέστι και στο Νέστο ποταμό.
Τι είναι η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι αποτελεί ουσιαστικά μία γιορτή πολιτισμού, αυτάρκειας και ελευθερίας. Ο θεσμός που γεννήθηκε από το όραμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, έχει ως σκοπό διασώσει, να προστατεύσει και να διαδώσει τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.
Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Μεσοχώρι, ένα μικρό χωριό του Παρανεστίου στη Δράμα, το οποίο μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κέντρο οικολογικής και κοινωνικής αναγέννησης, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.
Ο κόσμος κάθε χρόνο αυξάνεται καθώς το μήνυμα μεγαλώνει και φτάνει σε κάθε άκρη της χώρας μας και όχι μόνο.
Οι σπόροι που διακινούνται στη Γιορτή του Πελίτι δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται. Ανταλλάσσονται χωρίς χρήματα, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας και κοινοτικής προσφοράς.
Ο κάθε παραγωγός προσφέρει ό,τι μπορεί: σπόρους, γνώση, εμπειρία, αγάπη για τη γη. Αυτή η αχρήματη οικονομία ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στους ανθρώπους και τον τόπο τους, βασίζεται στην εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τις τοπικές κοινότητες.
Ενα παγκόσμιο κίνημα με ρίζες στην Ελλάδα
Ηταν Δεκέμβριος του 1990 όταν ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης σε ηλικία μόλις 21 ετών οργάνωσε, μαζί με την Βεατρίκη Βίντερστάϊν, τον πρώτο μεγάλο κύκλο μαθημάτων οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.
Εναν χρόνο μετά που επαναλήφθηκε ο κύκλος μαθημάτων πρότεινε στους συμμετέχοντες την δημιουργία μιας ομάδας. Έτσι γεννήθηκε το Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής, που συντόνισε τις δράσεις του ως το 1993.
Τον Ιανουάριο του 1991 ξεκίνησε την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις τοπικές ποικιλίες σπόρων. Το 1995 ξεκίνησε το Πελίτι που συντονίζει έως σήμερα.
Οι δράσεις του Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανοίγοντας νέους δρόμους, ενώ δικαίως θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο διεθνώς.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το 2013, η Γιορτή του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από τους σποροφύλακες της Αυστραλίας (Seed Savers Network) ως η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών στον κόσμο.