ΚαστοριάΝεστόριο

Στέφανος Λιούζας: Να μη δοθεί άδεια κατασκευής υδροηλεκτρικού στο Κεφαλόβρυσο και στα ακόμη 20-30 που θέλουν να εγκαταστήσουν στον Γράμμο

Η παρέμβαση του Στέφανου Λιούζα, στη διαβούλευση για τις πηγές Κεφαλόβρυσου Γράμμου
Στο σχετικό Δ11 ( πηγές Κεφαλόβρυσου Γράμμου), περιγράφονται και αξιολογούνται οι οικολογικές – περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του Υ/Η και συνολικότερα οι γενικές τυπικές και νομικές αιτιάσεις απόρριψης του.
Είναι εν γένει απαράδεκτο να διαταράσσονται τέτοιοι βιότοποι που σπανίζουν.
Καμιά ανάγκη δεν δικαιολογεί μια τέτοιου είδους παρέμβαση.
Και επειδή εάν «ξεκινήσει» μια παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες, η καταστροφή που μέλλεται για τον Γράμμο θα είναι ασύλληπτη.
Από κοντά και η πρόβλεψη, πρόταση η ευρύτερη κοιλάδα του Αώου να προστατευτεί και να είναι «ελεύθερη» τεχνικών παρεμβάσεων, ένα από τα ελάχιστα στο κόσμο ανέγγιχτα φυσικά μνημεία!
Το ανωτέρω «έργο» κρίνεται απορριπτέο!
Με «παράβαση» της κείμενης νομοθεσίας, με τη «θέληση» ισχυρών συμφερόντων, τη συνδρομή Αυτοδιοικήσεων και κυβερνώντων, ενδεχόμενα, θα μεταβεί σε στάδιο κατασκευής.
Ένας επί πλέον σημαντικός λόγος που το «έργο» αυτό, όπως και τα άλλα προβλεπόμενα «παρεμφερή», υποτιθέμενα ενεργειακά έργα, είναι εν δυνάμει απορριπτέα, είναι και η ενεργειακή ασημαντότητα τους.
Είκοσι – τριάντα τέτοια «έργα» της τάξης του 0,5 – 2 MW, προβλέπονται για τα ποτάμια και ρυάκια του Γράμμου.
Η πιθανή ενεργειακή απόδοση τους στο κεντρικό – εθνικό δίκτυο των 20 -30 MW είναι παρωνυχίδα συμβολής ! (περί τα 9.000 – 10.000 MWh ετησίως, όσο δηλαδή παρέχει το σύγχρονο λιγνιτικό “Πτολεμαΐδα 5”, σε 2 ώρες λειτουργίας!)
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση τόπων, τοπίων, πόρων, του Γράμμου μια δηλαδή και κοινωνικά ανωφελής διεργασία, φαντάζει ως μια ακόμη μέγα ανοησία (τεχνική, επιστημονική και πολιτική, κοινωνιολογική).
Βέβαια συνταιριάζει με το όλο ενεργειακό μοντέλο «υπανάπτυξης», των τελευταίων χρόνων που στηρίζεται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, χάρη σε ιδιοτελή συμφέροντα.
Δεν έχουν εντοπιστεί κάποια έστω ευρύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη και προκοπή από το γενικευμένο αυτό τεχνικό, επιστημονικό και πολιτικό πρότυπο ανοσιούργημα.
Δεν πρέπει «επουδενί» να δοθεί άδεια κατασκευής!
Καθώς και σε όλα τα άλλα που επαπειλούν τον Γράμμο!

Back to top button