Η Καστοριά, η ομάδα των Γουναράδων, γεννήθηκε το 1963 από τη συγχώνευση των τριών ομάδων που υπήρχαν μέχρι τότε στην Καστοριά, του Άρη, του Ατρομήτου και της Ορεστιάδας.
Μπορεί να έχει δέκα συμμετοχές στην Α’ Εθνική και να έχει κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας το 1980 αλλά η φετινή περίοδος την βρήκε στα τοπικά πρωταθλήματα.
Η αγωνιστική περίοδος κύλησε φέτος ιδανικά, καθώς κατέκτησε το νταμπλ. Στο πρωτάθλημα σε 22 αγώνες είχε 16 νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες και πλέον θέλει να πετύχει μέσω των μπαράζ και την άνοδο στη Γ’ Εθνική.
Προπονητικό δίδυμο είναι οι Διονύσης Λίτσκας και Μάρκος Πρωτόγερος
Πρόεδρος: Σάκης Ρήμος και εκτελεστικός πρόεδρος: Γ Παπαδόπουλος
Αρχηγοί της ομάδας: Χρ. Γκέγκας και Χρήστος Κράτσιος
Πρώτος σκόρερ: Φώτης Νάκος με δώδεκα γκολ
Το ρόστερ της Καστοριάς
Τερματοφύλακες: Χρήστος Κράτσιος, Κυριάκος Λιβεριάδης, Παν. Φωτιάδης
Αμυντικοί: Αργύριος Κράτσιος, Κυριάκος Νικόλαος, Παν. Κωνσταντινίδης, Παντελής Παπανδρέου, Αντώνης Στασινόπουλος, Δανιήλ Στεργιόπουλος, Απόστολος Τσοτσουλας
Μέσοι: Ευάγγελος Γακιας, Γιάννης Βελενης, Χρήστος Γκέγκας, Βασίλης Μαντζιαρης, Δημ. Μανωλάτος, Θεμιστοκλής Νανας, Ανδρέας Πιππας, Φίλιππος Χαματάι, Αναστασίου Μάριος Ραφαήλ
Επιθετικοί: Αναστάσιος Αφεντουλίδης, Γιάννης Ηλίας, Σπυρίδων Καρβέλης, Φώτιος Νάκος, Γιώργος Ποστεκίδης
Έφυγαν τον Ιανουάριο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο: Πρωτόγερος Ισίδωρος, Πασιώλης Θόδωρος (επιθετικοί), Πατρωνίδης Ανέστης (μέσος) και Σταμούλης Θωμάς ((μέσος)
Ιστορικό της Καστοριάς
Ο σύλλογος της Καστοριάς ιδρύθηκε στις 06 Αυγούστου του 1963, μα μέχρι την περίοδο 1965-1966 αγωνιζόταν σαν Άρης Καστοριάς. Την περίοδο 1966-1967 αγωνίζεται κανονικά σαν Α. Γ. Σ. Καστοριάς “Καστοριά” και την περίοδο 1973-1974 ανέρχεται στην Α΄ Εθνική.
Η Καστοριά έχει δέκα συμμετοχές στην Α Εθνική. Το ντεμπούτο της στην Α’ Εθνική το έκανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, όπου κέρδισε τον επίσης νεοφώτιστο ΠΑΣ Γιάννενα με 1-0 με γκολ του Ανέστη Αφεντουλίδη.
Η ενδεκάδα με την οποία ξεκίνησε η Καστοριά τη χρυσή της εποχή στην Α’ Εθνική είναι η εξής:
Ερμείδης, Τσουλουκίδης, Γίτσης, Αργυρός, Παράσχος, Καραφέσκος, Καραχισαρίδης (64′ Κόπανος), Αλεξιάδης, Σιάντσης, Κεσίδης, Αφεντουλίδης.
Στις 19 Ιουνίου 1983 η Καστοριά δίνει το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της, πριν υποβιβαστεί, υποδεχόμενη τον ΟΦΗ και ήταν το τελευταίο που παιχνίδι που έγινε σε ξερό γήπεδο
Κυπελλούχος Ελλάδας
Η Καστοριά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας καθώς στις 25 Μάϊου νίκησε στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2
Ο Ηρακλής προηγήθηκε με πέναλτι του Καλαμπάκα στο 14’ αλλά στο 40’ ήρθε η ισοφάριση από αράουτ του Σημαιοφορίδη και λανθασμένη απόκρουση του τερματοφύλακα. Το 1-2 έγινε στο 49΄με κεφαλιά του Δίντσικου και στο 69 ο Τσιρώνης έκανε το 1-3. Ο Μαυροδουλάκης μείωσε στο 80’ σε 2-3 αλλά με δύο γκολ του Τσιρώνη διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.
Διαιτησία: Βουράκης (επόπτες οι κ.κ. Δέδες – Βασσάρας)
ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80΄Αλεξιάδης),Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70΄Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88΄Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71΄Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.
Στις 29 Μαΐου 1980 αγωνίστηκε στον τελικό του 1ου σούπερ Καπ κόντρα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό όπου έχασε με 4-3.
Το 1980-1981 για το κύπελλο κυπελλούχων η Καστοριά αντιμετώπισε την Ντιναμό Τιφλίδας. Αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στο Καυτανζόγλειο ενώ έχασε εκτός έδρας με 2-0
Συμμετοχές παικτών
401 παρουσίες έχει ο Αλεξιάδης Λαζ. Ακολουθούν: 392 παρουσίες: Παράσχος, 381 παρουσίες: Σιάντσης, Τσουλουκίδης Γεωργ., Κεσίδης
Σκόρερ: 82 γκολ: Αφεντουλίδης Αν.,47 γκολ: Μοσχοφίδης, 46 γκολ: Λιόλιος, 43 γκολ: Ποντίκης,40 γκολ: Καραμανίδης, 38 γκολ: Σιάντσης, 35 γκολ: Νόλης, 31 γκολ: Σουλτανίδης, Τσιαντούλης.