Με τη συμμετοχή των πολιτών, των Ποντιακών Σωματείων και των τοπικών αρχών κορυφώθηκαν την Δευτέρα 19 Μαΐου οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι οποίες διοργανώθηκαν για ακόμη μια χρονιά με τη συνεργασία των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καστοριάς και τη στήριξη των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.
Φέτος συμπληρώνονται 106 χρόνια από την έναρξη των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας, του διωγμού και του ξεριζωμού των Ποντίων από τον ιστορικό τους τόπο, κατά την περίοδο 1916–1923, υπό την Οθωμανική διοίκηση.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου με ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο Πενταβρύσου, όπου συμμετείχαν εξέχοντες εισηγητές, όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης και η ποιήτρια της Ποντιακής διαλέκτου Σοφία Ιακωβίδου, σε μια συγκινητική προσέγγιση του τραύματος του ξεριζωμού μέσα από τη λογοτεχνία και την ιστορική τεκμηρίωση.
Στις 17 Μαΐου στο Άργος Ορεστικό πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη φιλόλογο-γλωσσολόγο Κυριακή Μαυροφυλλίδου για τη διαμόρφωση της ταυτότητας των Ποντίων στους νέους τόπους εγκατάστασης, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Πολιτιστικού Προοδευτικού Συλλόγου Νέας Λεύκης.
Στις 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στο Άργος Ορεστικό, ενώ στην Καστοριά διοργανώθηκε λαμπαδηφορία και φωταγωγήθηκαν συμβολικά το κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς και το Δημαρχείο Καστοριάς με το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Στη Διποταμία παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Δάκρυ της Μνήμης» με τη συμμετοχή του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη και των μουσικών Ειρήνης Σαχταρίδου και Παναγιώτη Θεοδωρίδη. Την ίδια μέρα στο Άργος Ορεστικό παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τη «Μαύρη Βίβλο του Πατριαρχείου» και νέοι των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής χόρεψαν με υπερηφάνεια τον Πυρρίχιο χορό Σέρα.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Δευτέρα 19 Μαΐου, στην Καστοριά με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Καλλινίκου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ποντίων, κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τον Πόντιο φοιτητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριο Στυλιανό Αβραάμ.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν:
- 21 Μαΐου με ομιλία για την «Ιστορία και Λογοτεχνία του Ποντιακού Ελληνισμού» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με εισηγητές την κα. Αναστασία Αμανατίδου και τον κ. Ηλία Άλτα.
- 22 Μαΐου με εθελοντική αιμοδοσία στον Άγιο Νικάνορα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, ως έμπρακτο φόρο τιμής στους προγόνους που χάθηκαν.
Με τις φετινές εκδηλώσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους τοπικούς Δήμους, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, προωθεί την ιστορική αλήθεια και τιμά τη θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Επιμέλεια Φωτογραφικού Υλικού και Βίντεο: Μαρία Τζάκα