Η ύπαιθρος διαρκώς υπονομεύεται και ερημώνει. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερες εταιρίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συνθήκη, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή στον ορεινό τόπο, εμπορευματοποιώντας-καταστρέφοντας κάθε σπιθαμή γης, κάθε σταγόνα της.
Στον ορεινό όγκο του Γράμμου υφίστανται δεκάδες άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα (ΜΥΗΕ), όπως επίσης δύο αδειοδοτήσεις για αιολικά εργοστάσια στον Βορειοδυτικό Σμόλικα (Ταμπούρι) και στον Τάλιαρο.
Στις 27 και 28 Ιουνίου συναντιόμαστε στα χωριά της λάκκας του Σαραντάπορου, που σχηματίζεται από τα τρία βουνά, για να εμπλουτίσουμε τον διάλογο γύρω από το ζήτημα της ενέργειας, για να αυτομορφωθούμε, για να οργανωθούμε καλύτερα απέναντι στην επερχόμενη καταστροφή.