Ο Σάββας και ο Γιάννης γύρισαν από την Γερμανία στις Σέρρες με επιχειρηματικές ιδέες
Όταν η φύση βοηθά την ατομική πρωτοβουλία και την σκληρή δουλειά, τότε οι κόποι ανταμείβονται και η γη δίνει τον πλούτο της χωρίς φειδώ.
Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης ανηφόρησε στο Καπνόφυτο Σερρών, του οποίου το όνομά του υποδηλώνει την καλλιέργεια που επικρατούσε επί αιώνες στην περιοχή, αλλά όχι πλέον.
Η ιστορία πάει πίσω, πριν από μισό αιώνα, όταν ο Γιώργος και η Βαρβάρα Αμανατίδη αποφάσισαν να μεταβούν στην Γερμανία για να εργαστούν, όπως πολλοί Έλληνες. Σήμερα τα παιδιά τους επέστρεψαν στο χωριό τους, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι γονείς τους, με την προοπτική να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον στον τόπο τους.
Ο Σάββας Αμανατίδης, ιδιοκτήτης επιχείρησης παραγωγής – επεξεργασίας καρυδιών, εγκατέλειψε την θέση σεφ που είχε στην Γερμανία και ανακάλυψε ότι σε υψόμετρο 700 μέτρων μέσα στο βουνό, μπορούσε να κερδίσει την ζωή του καλλιεργώντας καρυδιές.
Κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν καρπό με ξεχωριστή πλούσια γεύση, περιζήτητο στην αγορά. «Η διαφορά στην συγκεκριμένη καλλιέργεια οφείλεται στο μικροκλίμα και στο νερό, που έρχεται από την πηγή του Άι Λιά, που δίνει μια μοναδική γεύση στον καρπό, χωρίς χημικά από το έδαφος που προέρχονται από άλλες καλλιέργειες». Με 2.500 δέντρα, η ημέρα δεν φτάνει για την φροντίδα τους. Όμως η ανταμοιβή τους είναι οι καρποί της γής και η νέα ζωή μέσα στην φύση, χωρίς την αγχωτική καθημερινότητα της μουντής Γερμανίας.
Όπως λέει ο αδελφός του Γιάννης Αμανατίδης, ιδιοκτήτης επιχείρησης παραγωγής – επεξεργασίας καρυδιών, μετά από 22 χρόνια κλεισμένος σε ένα γραφείο, μαζί με την Γερμανίδα σύζυγό του αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κρύο βορρά και να επιστρέψει στα πατρώα εδάφη.
Άλλωστε όπως λένε τα αδέλφια «η αλλαγή δεν ήταν μεγάλη, γιατί κάθε χρόνο επέστρεφαν στο χωριό, ζούσαν εκεί, γνώριζαν τον κόσμο και σύντομα προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα».
Τα επόμενα χρόνια ετοιμάζουν ένα εργαστήριο παραγωγής λαδιού από καρύδια και η φαντασία τους δεν σταματά εκεί.