Κόσμος

Σε «πολιορκία» η Γάζα: Βρέφη πεθαίνουν σε θερμοκοιτίδες – Αδύνατη η περίθαλψη χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Γάζα βρίσκεται σε «πολιορκία». Όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία, γυναίκες γεννούν χωρίς αναισθησία στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και βρέφη πεθαίνουν στις -εκτός λειτουργίας- θερμοκοιτίδες. Με το πέρασμα της Ράφα να είναι κλειστό εδώ και τρεις ημέρες, 110.000 άμαχοι εγκαταλείπουν τη συνοριακή πόλη και κατευθύνονται προς άλλες ζώνες του Παλαιστινιακού θύλακα, υπό τον φόβο νέας επιχείρησης του Ισραήλ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Το «μπλόκο» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα σηματοδοτεί μια πράξη «καταδίκης», απέναντι στους τραυματίες που παλεύουν για τη ζωή τους, στα ήδη υπό κατάρρευση νοσοκομεία, ενώ οι επιζώντες του πολέμου έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πεδίο μάχης, χωρίς διαφυγή. Η γενική διευθύντρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Χριστίνα Ψαρρά περιγράφει στο Τhesstoday.gr τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν ασθενείς αλλά και υγειονομικοί στις εναπομείνασες δομές υγείας στη Γάζα, με την ημερομηνία λήξης να παραμένει άγνωστη.

Ξεκίνησαν οι πρώτοι θάνατοι από ασιτία – Ολοένα και περισσότερα βρέφη γεννιούνται πρόωρα

Οι επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης και είναι κάτι παραπάνω από αισθητές στην κατάσταση υγείας του πληθυσμού που επί οκτώ μήνες ζει σε καθεστώς πολέμου, αναφέρει η κα Ψαρρά. «Έχουμε τους πρώτους θανάτους λόγω έλλειψης τροφής και έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις πρόωρων βρεφών. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα βασικά, γυναίκες γεννούν χωρίς αναισθησία και τα βρέφη πεθαίνουν στις θερμοκοιτίδες, γιατί δε λειτουργούν. Το έργο της ιατρικής περίθαλψης δεν είναι μόνο δύσκολο, αλλά αδύνατον πλέον. Τα 2/3 των νοσοκομείων στη Γάζα έχουν κλείσει και αυτά που έμειναν υπολειτουργούν. Από το πέρασμα της Ράφα περνούσε απαραίτητο υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας για τη λειτουργία των νοσοκομείων, που χωρίς αυτό η παροχή ιατρικής περίθαλψης αποτελεί τεράστια πρόκληση», εξηγεί.



Όσο το σφυροκόπημα συνεχίζεται αδιάκοπα, όπου και να μεταφερθούν οι άμαχοι δεν υπάρχει ασφάλεια, αναφέρει η κα Ψαρρά, προσθέτοντας πως ακόμη και οι δομές υγείας γίνονται στόχοι βομβαρδισμών. «Ενώ υπάρχει επισιτιστική κρίση και δεν υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια, βλέπουμε μια άκριτη, αδικαιολόγητη επίθεση ακόμη και σε ιατρικές δομές. Έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Κάποιοι από αυτούς ήταν συνάδελφοι και γνωστοί μας. Καθημερινά προσπαθούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, με τον φόβο ότι μπορεί να είναι η τελευταία τους μέρα», περιγράφει.

«Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα»

Όσον αφορά στις εντολές εκκένωσης που ανακοινώνονται, κάποιες είναι αδύνατον να γίνουν σύμφωνα με την ίδια. «Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε ή δεν έχουν τρόπο να πάνε, οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς και πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλές σημείο. Ανέκαθεν η περιοχή στηριζόταν σε ανθρωπιστική βοήθεια και κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις να αποτραπεί η επέμβαση στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα», σημειώνει η κα Ψαρρά.

Back to top button