Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι Καστοριανοί ράπερς που “τα σπάνε” σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Όταν ακούει κάποιος για την Καστοριά, σκέφτεται τα ειδυλλιακά τοπία της λίμνης, το καλό φαγητό και τα Ραγκουτσάρια. Γνωρίζοντας την πόλη λίγο καλύτερα, οι ντόπιοι σε κατευθύνουν και σε άλλες ομορφιές της.. Πολιτισμός και τέχνη σκεπάζουν την πόλη από τη μια γωνιά ως την άλλη, από τα πετρόχτιστα αρχοντικά στο Απόζαρι, μέχρι τους νέους καλλιτέχνες που ραπάρουν για την παιδική τους ηλικία εκεί. Έτσι, ανακαλύψαμε μια ομάδα νέων καλλιτεχνών που από το 2012 τραγουδούν για την πόλη τους και ότι άλλο τους απασχολεί. Το στούντιό τους είναι το δεύτερο σπίτι τους, που φιλοξενεί όλες τις ιδέες και δουλειές τους. Βρεθήκαμε στο περίφημο στούντιο των Φ Labs και συνομιλήσαμε με τον Κλεάνθη (Selfmade) για να ανακαλύψουμε την ιστορία και τον χαρακτήρα της ομάδας.

Οι Καστοριανοί ράπερς που "τα σπάνε" σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Το crew των Φ Labs απαρτίζεται από 11 μέλη, εκ των οποίων τα 7 είναι MC’s και οι 3 παραγωγοί. Selfmade, Bue, Nouga, Indigo, Fevgatos, Vrahos και Κid96 είναι τα καλλιτεχνικά ονόματα των ραψωδών και στα decks oι Xitafes, Serius Fly και Drew. Σημαντική αναφορά στον Θάνο, Mistereight, για την κάλυψη των αναγκών σε φωτογραφία και βίντεο.

Για τη δημιουργία του label Φ Labs, ενώθηκαν δύο crew που ήδη ασχολούνταν με την street κουλτούρα μέσω του skate και του graffiti «που αγάπησαν από μικρά παιδιά». Έτσι το Senz και το CSR τάχθηκαν υπό την ομπρέλα των Φ Labs. Η ιδέα ήταν ένα crew που σέβεται την μοναδικότητα του κάθε καλλιτέχνη και την υποστηρίζει, γι’ αυτό «θα μπορούσε ο καθένας και να βγάλει σόλο δουλειές και να είναι σε αυτό το crew και να βγάλουμε όλοι μαζί κάποιες δουλειές για το crew.»

Όταν ακούσεις τα ραπς των παιδιών αντιλαμβάνεσαι το βιωματικό τους χαρακτήρα και την προσωπική πινελιά του κάθε καλλιτέχνη. «Τα κομμάτια είναι βιωματικά, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα και από την πόλη της Καστοριάς που ζούμε καθημερινά».

«Το στούντιο ήταν αυτό που μας ένωσε», παραδέχτηκε ο Selfmade, καθώς ο χώρος που διέθετε ο ίδιος για την παρέα ήταν πάντα ανοιχτός και γεμάτος έμπνευση για όλο το crew. Αυτό, τους ώθησε να αγοράσουν με δικά τους χρήματα επαγγελματικό εξοπλισμό και να κάνουν τις πρώτες παραγωγές τους αυτόνομα και σε καλή ποιότητα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσες ρίμες γράφτηκαν σε αυτό το στούντιο!

Οι Καστοριανοί ράπερς που "τα σπάνε" σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Με ιδιαίτερα συναισθήματα μας μίλησε ο Selfmade για το κομμάτι «Χρώματα», που θεωρεί ως αγαπημένο του. Οι λόγοι συγκεντρώνονται στην τρέλα για το beat και τη διαδικασία συνεργασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα μας είπε: «Ξυπνάω το πρωί, ανοίγω τα μάτια μου και ακούω τη μελωδία από το beat (που έφτιαχνε ο αδερφός μου Serius Fly στο δίπλα δωμάτιο), και παθαίνω πλάκα, λέω ωπ, τι είναι αυτό που παίζει, θα το γράψω, οπωσδήποτε», «Έρχεται ο Bue εκείνη την ημέρα στο στούντιο και αρχίζουμε, κάνουμε το κομμάτι, κάναμε free style για να βρούμε ένα ρεφραίν.». Όταν βρήκαν ένα ταιριαστό μελωδικό ρεφραίν θεώρησαν πως θα ταίριαζε η συνεισφορά μιας γυναικείας μελωδικής φωνής γι’ αυτό επιστράτευσαν μια φίλη τους και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε! Το κομμάτι έχει κάνει επιτυχία στο Spotify και αξίζει τον κόπο να το ακούσεις!

Οι συνεργασίες για τους Φ, αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη μουσική τους εξέλιξη. Οι Zωtt, Puncho, Got και Kalli είναι κάποιοι από αυτούς, που «ταιριάζουν τα χνότα τους» με τους Φ και μας προσφέρουν συνεργατικά κομμάτια, γιατί όπως τόνισε ο Κλεάνθης «Αυτά τα beef τώρα που ακούγονται και τέτοια είναι όλα για τα μάτια του κόσμου. Στην ουσία δεν έχεις κάτι να χωρίσεις.»

Η πιο πρόσφατη δουλειά των Φ Labs, αποτελεί και τον πρώτο επίσημο δίσκο του crew, είναι το άλμπουμ “ATHORYVA” μετά από 8 χρόνια δουλειάς και δυσκολιών. «Νομίζω τώρα ήταν πιο συγκροτημένα όλα και εμείς πιο έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι και να είμαστε σε θέση να το υποστηρίξουμε. Οπότε, ναι, η πρώτη κυκλοφορία».

Οι Καστοριανοί ράπερς που "τα σπάνε" σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

11 κομμάτια, τα 9 σε παραγωγή του Drew και από ένα σε Xitafes και Serius Fly.

Η αρχική τους σκέψη, ήθελε τον δίσκο 100% Φ Labs προϊόν, όμως αναθεώρησαν θέλοντας να δουν και άλλες απόψεις και αισθητικές για να πλαισιώσουν τα κομμάτια τους.

Έτσι βασικοί συνεργάτες για το τελικό αποτέλεσμα ήταν:
• Ο Λόγου Χάριν συνέχισε τη διετή συνεργασία με τα παιδιά, στο mix/master (αφού ο Drew είχε κάνει το programming για το Red Frame Studio)
• Ο WhoisNiko που ανέλαβε το εξώφυλλο, με το οποίο οι Φ πάθαν σοκ, αφού οι μόνες κατευθυντήριες που του έδωσαν ήταν να συμπεριλάβει τη σπείρα του Fibonacci.
• Ο NaStyl, Καστοριανός φίλος των Φ, ανέλαβε τα visuals
• O Μηνάς, φίλος των Φ θα εκτυπώσει αφίσες και τα εισιτήρια από το τυπογραφείο του Inprint στην Καστοριά
• Τη διανομή του δίσκου ανέλαβε η εταιρία Stay Independent, την οποία εμπιστεύονται οι Φ Labs

Και κάπως έτσι έτσι ξεκινάει το tour. To Φ, λοιπόν, θα κάνει step out of the comfort zone και ο δίσκος θα παρουσιαστεί σε Καστοριά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 26/04 στο Stardust, 16/05 στο AN CLUB και στις 23/05 στο EIGHT BALL αντίστοιχα.

Κλείνοντας αιφνιδιάσαμε τον Selfmade με μια ερώτηση που δεν περίμενε: «Ποια είναι η Φ Labs τεχνική;», στην οποία και μας απάντησε:
«Πω πω τι λες τώρα; Φ Labs τεχνική, σε κύκλο εδώ… Πολύ ωραία ερώτηση και μου δίνεις πάσα για να σου πω την ιστορία..»

Αυτή η τεχνική ξεκίνησε από τον απίθανο καλλιτέχνη – κιθαρίστα Τέρρυ Παπαντίνα. Ένα όμορφο βράδυ σε κάποιο σπίτι της Καστοριάς είχαν μαζευτεί διάφοροι καλλιτέχνες για να αράξουν και να jamάρουν. Εκεί βρέθηκε και ο Vrahos, ο οποίο; Αφηγήθηκε την ιστορία στο υπόλοιπο crew. «Καθώς jamάραμε όλοι μαζί και αράζαμε, είχαμε μπει τόσο στο mood και ο Τέρρυ άρχισε να παίζει μια φοβερή μελωδία, με πολύ πάθος και όλοι είχαμε μείνει.

Σε κάποια φάση σταματάει απότομα και λέει “That’s it”, αφήνοντάς μας άφωνους.» Αυτή η φράση ξάφνιασε τα παιδιά εκεί, αλλά ο Vrahos προσπάθησε να καταλάβει τι εννοούσε ο Τέρρυ. Το νόημα, λοιπόν, έγκειται στο πάθος που βάζεις στη μουσική. Ότι μπαίνεις στο mood να δημιουργήσεις και όταν σε έχει καταβάλει η έμπνευση και χάνεσαι στην τέχνη σου, μόνο τότε δίνεις το καλύτερό σου αποτέλεσμα και το πιο αυθεντικό.

Έτσι, τα παιδιά του Φ Labs υιοθετώντας αυτή την «τεχνική», κάνουν freestyle ρίμες στο στούντιο μέχρι να τους βγει πηγαία η καλύτερη. Κι αυτό είναι το μυστικό τους!

Μπορείτε να βρείτε τους Φ Labs σε Instagram και Spotify και να παρακολουθείτε την πορεία τους, γιατί τα καλύτερα έρχονται.
Βαρνιτσιώτη Μαρία
Φωτο: MisterEight Photography
e-ptolemeos.gr

Το live των “Φ Labs” στο Stardust (φωτογραφίες)

 

 

 

Back to top button