Αθλητικά

Μπαίνει το… Χ στο ποδόσφαιρο!

Η FIFA θέλει οι διαιτητές να επισημαίνουν τα ρατσιστικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των αγώνων με μια «παγκόσμια τυπική χειρονομία» των χεριών σταυρωμένα στους καρπούς, σε σχήμα «Χ».

Η ιδέα, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή (17/5) στο 74ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στην Μπανγκόκ, είναι μέρος των μεγάλων σχεδίων του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο, για την εξάλειψη του ρατσισμού από το ποδόσφαιρο.

Άλλα μέτρα στο σχέδιο των πέντε πυλώνων περιλαμβάνουν το να ζητηθεί από τις 211 ενώσεις-μέλη να χαρακτηρίσουν τη ρατσιστική κακοποίηση ως συγκεκριμένο αδίκημα στα εγχειρίδια των κανονισμών τους, να ζητήσουν από κάθε κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον ρατσισμό ποινικό αδίκημα και να δημιουργήσει μια νέα Αντιρατσιστική Επιτροπή Παικτών για παρακολούθηση και παροχή συμβουλών υλοποίησης του σχεδίου.

Ο Ινφαντίνο έχει κάνει αυτόν τον αγώνα μία από τις κύριες προτεραιότητές του για το 2024, αφού είπε στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κατά το συνέδριό τους στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο, να μεταβούν στην Μπανγκόκ με ιδέες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Σε επιστολή που έστειλε στις ενώσεις-μέλη την παραμονή του συνεδρίου, ο νέος γενικός γραμματέας της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ, είπε: «Ήρθε η ώρα για το ποδόσφαιρο να ενωθεί κατηγορηματικά και να δεσμευτεί ως παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει το θέμα του ρατσισμού στο άθλημα».

Στη συνέχεια, ο Γκράφστρομ εξήγησε ότι η FIFA συμβουλεύεται νυν και πρώην παίκτες, οι οποίοι είναι «συχνά τα κεντρικά θύματα αυτής της αποτρόπαιης πράξης», για αρκετούς μήνες και πως οι απόψεις τους οδήγησαν στη νέα πρόταση.

ΑΠΕ

Back to top button