Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Καστοριά: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτο)

19η Μαΐου σήμερα, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι εκδηλώσεις στην Καστοριά συνεχίζονται για να θυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Καλλίνικο.
Ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας.

Ο αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος δήλωσε: Είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ας αναλογιστούμε όλοι μας, σήμερα, το μεγαλείο της θυσίας των ανθρώπων αυτών και το εθνικο-θρησκευτικό βάρος το οποίο κληρονομήσαμε.
Αποτελεί χρέος μας ως λαό να προσπαθούμε να επιτύχουμε την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχθηκαν εναντίον του, ώστε να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.

Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης δήλωσε: Ημέρα Μνήμης η 19η Μαΐου: 105 χρόνια από τη Σφαγή των Ελλήνων του Πόντου.
Ημέρα Μνήμης για τα 353.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
Χρέος μας να διατηρήσουμε για πάντα ζωντανή την ιστορική τους μνήμη.
Ιερό μας καθήκον, να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνώ!

Back to top button