Ελλάδα

Στο κελί μαζί με τη μαμά

Η ζωή στη φυλακή των κρατουμένων γυναικών που έγιναν πρόσφατα μητέρες αναδεικνύεται στην έρευνα της δημοσιογράφου του ΕΡΤNews Ελένης Μπουγά. Η κάμερα του EPTNews μπήκε στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα, εκεί που 9 φυλακισμένες ζουν μαζί με τα μικρά τους παιδιά. Βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένες να τα αποχωριστούν μόλις συμπληρώσουν τα 3 τους χρόνια. Όπως μαρτυρούν, η σκέψη του αποχωρισμού τις συντρίβει και τις κάνει να μετανιώσουν πικρά για την πρότερη παραβατική τους ζωή.



Πίσω από τις βαριές σιδερένιες πόρτες των γυναικείων φυλακών στη Θήβα διαβιούν και κάποιες μικρές, αθώες ψυχές. Στα ίδια κελιά, χέρι -χέρι μαζί με τις κρατούμενες που εκτίουν την ποινή τους. Είναι οι μητέρες τους και τις έχουν ανάγκη.

Μαζί της ξυπνάω, μαζί της παίζω, μαζί της βγαίνω στο προαύλιο και μέχρι τώρα πουθενά δεν την άφησα και όταν θα βγει θα είμαι πολύ στεναχωρημένη γιατί δεν θέλω να μπει σε ίδρυμα» αναφέρει η Μαριάνθη που είναι κρατούμενη. Αναλογίζεται τις ευθύνες και μετανιώνει. Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να αποχωριστεί τη 2,5 ετών κορούλα της, μόλις το παιδί συμπληρώσει τα 3 του χρόνια. «Κάθομαι κλαίω μπροστά στο παιδί μου, κλαίει και το παιδί μου. (…) Μετάνιωσα πολύ. (…) Θέλω να φύγω από το λάθος που έκανα στη ζωή μου, θέλω μια ζεστασιά να είμαι με την οικογένειά μου, μου λείπει η ζεστασιά τους, η μυρωδιά τους».

Στον διάδρομο με τις μωρομάνες βρίσκεται και το κελί της 26χρονης Ειρήνης. Γέννησε μέσα στη φυλακή πριν 8 μήνες, όταν μπήκε τρίτη φορά για ληστεία. «Δεν θα το ξανακάνω γιατί παλιά δεν είχα παιδί, δεν σκεπτόμουν και τώρα που βλέπω το παιδί μου να μεγαλώνει εδώ μέσα κάθε μέρα πονάω και κάθε μέρα του ζητάω συγγνώμη και έχω γράψει εκεί μια κάρτα» λέει η Ειρήνη στην κάμερα του ΕΡΤNews. «Η μάνα μου πάντως δεν φταίει, φταίει το μυαλό μου που δεν την άκουγα που δεν πήγαινα σχολείο και οι συνθήκες που ζούμε εκεί τα ρομά». Σχετικά με το ποια συμβουλή θα δώσει στο παιδί της αναφέρει: «Να προσέξει με ποιον μιλά, να πας σχολείο να τελειώσεις και να δουλέψεις, να τα βγάζεις τίμια».

360 γυναίκες από 17 έως 70 ετών είναι έγκλειστες στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα, από αυτές οι 9 φιλοξενούνται στο τμήμα για μητέρες.

«Φέρνουμε κουκλοθέατρο, θεατρικές παραστάσεις, ο,τι μπορούμε για να απασχολούνται και λίγο τα μικρά» περιγράφει η προϊσταμένη κοινωνικής υπηρεσίας στο σωφρονιστικό κατάστημα φυλακών του Ελαιώνα, Βούλα Καρακατσάνη. «Η ψυχοσύνθεση του παιδιού χρειάζεται τη μητέρα μέχρι τα 3 του έτη, οπότε να μπορεί ομαλά να μεταβεί και να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί στο μέλλον. Μέχρι τα 3 έτη το παιδί δεν έχει μνήμες και εικόνες».

Ο Διευθυντής των εν λόγω φυλακών, Γεώργιος Μακρής λέει: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να συγκινηθούμε και εμείς και εγώ προσωπικά και να φτάσω στο σημείο να κλάψω, ακόμη και οι συνεργάτες μου, όταν η μητέρα αποχωρίζεται το παιδί διότι είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Το παιδί όμως πρέπει να αποχωριστεί τη μητέρα του, να πάει στο δικό του περιβάλλον ή αν δεν υπάρχει αυτό να πάει σε ένα ίδρυμα της χώρας».

Εκπαίδευση και πιστοποίηση κρατουμένων

Συνολικά 225 κρατούμενες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, το οποίο αποσκοπεί στην επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά την αποφυλάκιση.

«Στόχος μου είναι να χρησιμοποιηθεί κάπου αυτό το χαρτί, να κάνω πιο εύκολη τη ζωή μου. (…) Θα ήθελα να ξεκόψω τελείως από τα ναρκωτικά. Υπάρχει και ένα φόβος να την ξαναπατήσω έξω οπότε εξελίσσοντας το μυαλό μπορώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο να μην ξανακυλήσω» λέει η Στέλλα που κρατείται στις φυλακές Ελαιώνα.

Η Ευαγγελία τονίζει ότι «είναι μια μεγάλη βοήθεια για όλες τις κρατούμενες. Εγω τουριστικές επιχειρήσεις. Καλώς ή κακώς το μέλλον της χώρας».

Η εκπαίδευση αφορά στις ειδικότητες υπαλλήλου γραφείου, σερβιτόρας, πωλήτριας και τουριστικών επιχειρήσεων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά/ertnews.gr

Back to top button