Καστοριάφωτορεπορτάζ

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Επίσκεψη-προσκύνημα στη νοτιοδυτική Αλβανία (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε στην Χιμάρα της σημερινής Αλβανίας τριήμερο εκπαιδευτικό-περιβαλλοντικό συνέδριο με διοργανωτές άξιους Έλληνες εκπαιδευτικούς.Με την ευκαιρία αυτή επισκεφθήκαμε πρώτη φορά έως τώρα,τόπους πανέμορφους αλλά και μαρτυρικούς.
Ξεκινήσαμε από το Βουθρωτό, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Unesco,όπου μέσα από μία φυσική διαδρομή, διαπιστώνει κανείς την μακραίωνη ιστορία στην οποία το ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο είχαν κυρίαρχη παρουσία.
Συνεχίσαμε στο εντυπωσιακό κάστρο του Πανόρμου ή Πόρτο Παλέρμο και τους Άγιους Σαράντα με την σημερινή άναρχη δόμηση. Καταλήξαμε την 1η ημέρα στην Χιμάρα που αποτελεί για τους Βορειοηπειρώτες ότι το Σούλι για τους <Νοτιοηπειρώτες>.
Εντυπωσιάζει επιβλητικά το Κάστρο,δηλαδή η παλιά Χιμάρα,όπου ξεχωρίζουν οι εκκλησιές με τα μοναδικά πέτρινα τέμπλα,το αρχοντικό του ηγέτη Σπυρομήλιου,το Ελληνικό Σχολείο Όμηρος και το σπίτι του Πύρρου Δήμα.
Τα χωριά Βούνο και Δρυμάδες αφήνουν άναυδο τον περιηγητή για την αυθεντικότητα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με τα αγκωνάρια και τα υπέρθυρα στα σπίτια και τα λιθόστρωτα δρομάκια.
Ο συνδυασμός της άγριας ομορφιάς της πέτρας με τις πράσινες πλαγιές των ορέων και των δαντελωτών ακρογιαλιών,προσφέρεται για ανάσες ξεκούρασης και αναψυχής.Γιαυτό και όλη η περιοχή γνωρίζει τα τελευταία χρόνια σημαντική τουριστική ανάπτυξη.
Επιστρέφοντας από την επίσκεψη-προσκύνημα στην Νοτιοδυτική σημερινή Αλβανία συνοψίζοντας συμπεραίνουμε:
α) η αναγνωρισμένη Ελληνική εθνική μειονότητα σε 99 χωριά έχει πράγματι διαχρονικά ζωντανή ισχυρή παρουσία έως και σήμερα,
β) η Ήπειρος μάλλον είναι μία και η καρδιά της χτυπά ελληνικά.
Ζήσης Τζηκαλάγιας

 

 

Back to top button