Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Γέρμα: Το ΔΣ και οι σκοποί του νέου συλλόγου

Ο Αριστοτέλης όρισε με σαφήνεια πριν από 2 χιλιετίες την έννοια του πολίτη.
Είναι το άτομο που συμμετέχει στις αποφάσεις της πόλης του.

Είναι ο ενεργός πολίτης, ο υπεύθυνος και ενημερωμένος πολίτης που ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στη κοινωνία.
Ενδιαφέρεται για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δέχεται τη διαφορετικότητα, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του, νοιάζεται για τη πολιτιστική κληρονομιά αλλά συγχρόνως διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο.
Με αυτές τις σκέψεις και όραμα δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Γέρμα ο “Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Γέρμα”.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή μας (Δυτική Μακεδονία) και ιδιαίτερα ο νομός μας, βιώνει μια πολύπλευρη απαξίωση.

Οικονομική – Κοινωνική -Δημογραφική.
Χωρίς να επεκταθώ σε νούμερα, θα αναφέρω μερικά ενδεικτικά επίσημα στοιχεία που αφορούν στη περιοχή μας.

Τη τελευταία πενταετία έχουμε μείωση του ΑΕΠ κατά τα 19%, μείωση στο κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 15%. Στέκομαι ιδιαίτερα στο Δημογραφικό που το θεωρώ μείζον. Μεταξύ δύο απογραφών 11 και 21 μείωση πληθυσμού στη Δυτική Μακεδονιά κατά 10%, στο χωριό μας δε κατά  30%.
Βάσει των ανωτέρω, μία ομάδα νέων ανθρώπων με ενθουσιασμό, διάθεση προσφοράς, αγάπη για το χωριό και πολλά όνειρα, ανέλαβε τη πρωτοβουλία της δημιουργίας του εν λόγω Συλλόγου.
Οι βασικοί σκοποί του Συλλόγου, όπως αναφέρονται και στο καταστατικό του, είναι η συμμετοχή του στα δρώμενα του χωριού σε όλες τις μορφές τους.

Πολιτιστικά, κοινωνικής προσφοράς ,δράσεις ανάπλασης, διεκδικήσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας αλλά και στις οικονομικές δραστηριότητες του χωριού.
Το μεγάλο μας στοίχημα και όνειρο είναι να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στο χωριό, να σταματήσει η φυγή και η δημογραφική κατάρρευση.

Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, διευκολύνσεις στα σχολεία, σοβαρές υπηρεσίες υγείας, φροντίδα ηλικιωμένων, κυρίως όμως οικονομική δραστηριότητα.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Στον τομέα της κτηνοτροφίας, ο Γέρμας έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων σε όλο το νομό, ίσως και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Λειτουργούν πολλές και εξαιρετικές κτηνοτροφικές μονάδες, χοιρινά και μοσχάρια, ακόμα και με εξαγωγικές δραστηριότητες.
Στον γεωργικό τομέα έχουμε τα τελευταία χρόνια μια αποδυνάμωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη 20ετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης του αρδευτικού συστήματος. Ελπίζουμε, θα πιέσουμε και θα διεκδικήσουμε, η νέα σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα  να εκτελεστεί κανονικά καθότι είναι έργο πνοής για το χωριό. Θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία.
Οι νομικές και εσωτερικές διεργασίες για τη δημιουργία του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκαν η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου  είναι η παρακάτω:
Τζήμας Τριαντάφυλλος – Πρόεδρος
Σκρέκας Κωνσταντίνος – Γενικός Γραμματέας
Τερλής Δημήτριος – Αντιπρόεδρος
Μπουζιάνης Ζήσης – Ταμίας
Δεληχάτσιος Αντώνης – Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Παπατζήμος Δημήτριος – Μέλος
Παπατζήμος Ζήσης – Μέλος
Αναπληρωματικοί
Καραδήμου Θάλεια
Φαφούτη Αγνή
Έτοιμοι για δράση, καλή δύναμη σε όλους

Αντώνης Δεληχάτσιος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

 

 

Back to top button