ΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Πώς είναι να ζεις ολομόναχος σε ένα χωριό του Γράμμου;

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/max_1920x1920/public/articles/2024-05-10/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%20%281%29_0.jpg?itok=Vketn55T

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου στον Γράμμο. Άφησε πίσω του μια ζωή στην πολύβουη Θεσσαλονίκη, για να ζήσει μέσα στη φύση.

Του Δημήτρη Κυριαζή

Μένω ατο χωριό Γιαννοχώρι που ανήκει στον δήμο Νεστορίου του Νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που τη βλέπει ο ήλιος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από μπροστά του περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Το χωριό είχε 300 σπίτια πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Προς το τέλος του πολέμου, κατά το έτος 1949, βρέθηκε περικυκλωμένο από τον Ελληνικό Στρατό και τους Αντάρτες. Το αποτέλεσμα ήταν να το εγκαταλείψουν όλοι και να μην επιστρέψουν ποτέ.

Είμαι ο μοναδικός κάτοικος του χωριού.

Από τη ζωή μου εδώ έχω κερδίσει την ηρεμία μου και την ψυχική μου γαλήνη. Πάω στη δουλειά χωρίς να συναντώ θυμωμένους ανθρώπους, χωρίς κορναρίσματα, χωρίς να σκεφτώ πού θα παρκάρω.

Έχτισα το σπίτι το 2009, αλλά μόνιμος κάτοικος έγινα το 2022. Εδώ δεν με έφερε η μοίρα, αλλά η ζωή στη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται μη υποφερτή για κάποιον που δουλεύει στο κέντρο και μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως, όταν πήρα την απόφαση να μείνω μόνιμα εδώ, αντιμετώπισα έντονη δυσπιστία. Πήγαινα σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ στην Καστοριά για τις απαραίτητες ενέργειες και δεν με πίστευαν, μου έλεγαν ότι εκεί μένουν μόνο αρκούδες!

Μοναξιά υπήρξε μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Μετά με ανακαλύψανε…

Η συνέχεια στο lifo.gr

Γράμμος: Έπειτα από 73 χρόνια ερήμωσης, το Γιαννοχώρι απέκτησε μόνιμο κάτοικο (φωτο)

 

 

 

 

Back to top button