Καστοριά

Τρία ψηφίσματα της ΕΛΜΕ Καστοριάς

 Ψήφισμα ενάντια στη δίωξη του Παντελή Βαϊνά

Μετά την απόλυση του εργαζόμενου και συνδικαλιστή στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, για την κινητοποίηση στο κτήριο του server του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήρθε και η μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» κατά του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 5/4 έλαβε κλήση υπόπτου για να παραλάβει τη δικογραφία στις 12/4 και να απολογηθεί.

Είναι ιδιαίτερα περίεργο και γεννά ερωτήματα ότι η κλήση υπόπτου ήρθε μετά από έναν μήνα απ’ τη μήνυση, όταν σε τέτοιου είδους μηνύσεις χρειάζονται συνήθως ένα εξάμηνο για την πρώτη κλήση.

Η μήνυση έχει να κάνει με τις δηλώσεις Βαϊνά σε ΜΜΕ, όπου έκανε λόγο για τη συμβολική πτώση του server, στο πλαίσιο της έκφρασης αντίθεσης του σωματείου στις τηλεεξετάσεις, με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής του και τη γνώση που είχαν επ’ αυτού οι πρυτανικές αρχές.

Η κινητοποίηση αυτή είναι φανερό πως έφερε σε δύσκολη θέση κυβερνητικά σχέδια, τα ΜΜΕ που προπαγανδίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και άλλους κύκλους, με αποτέλεσμα την απόλυση του Δ. Αντωνίου και τη δίωξη του Π. Βαϊνά. Η μήνυση είναι φανερό ότι στρέφεται κατά του μαζικού λαϊκού και φοιτητικού κινήματος, με σκοπό να κάμψει το φρόνημά του, γι’ αυτό και έχει καθαρά «πολιτικό» και «εκδικητικό» χαρακτήρα.

  • Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η μήνυση και να σταματήσουν όλες οι διώξεις.
  • Απαιτούμε την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου.
  • Είμαστε στο πλευρό του Π. Βαϊνά όπως και στο πλευρό κάθε αδίκως διωκόμενου.

 Κανένας εργαζόμενος μόνος, καμία εργαζόμενη μόνη!

Οι απολύσεις, οι διώξεις και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, σε μια έκρηξη εκδικητικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύει ΞΑΝΑ, δύο μήνες μετά την επαναπρόσληψή του, τον Δημήτρη Αντωνίου, συμβασιούχο εργαζόμενο επί 19 έτη, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ. Παράλληλα, συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση δίωξης του Παντελή Βαϊνά μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά και την ΕΔΕ στην οποία οδηγήθηκαν 13 μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Με αφορμή τη συμβολική διαμαρτυρία στο ΚΛΕΙΔΙ στις 12 Φεβρουαρίου ενάντια στην αξιοποίηση των τηλεεξετάσεων ως μέσου κάμψης του αγώνα των φοιτητών κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΕΚΠΑ εναρμονίζεται πλήρως με το υπόλοιπο κράτος και την κυβέρνηση που κυνηγά και διώκει με κάθε τρόπο τον κόσμο του αγώνα και της ανυπακοής. Δεν είναι τυχαίες οι διώξεις στους εκπαιδευτικούς, στα λιμάνια, στις γειτονιές η σωρεία πειθαρχικών και δικαστικών διώξεων που φορτώνονται στην πλάτη του κινήματος. Δεχόμαστε μια επίθεση που θέλει να μας κάμψει, να μας πειθαρχήσει, να μας επιβάλει τη σιωπή, να μην μιλάμε. Και το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στην επιβολή μιας κεντρικής πολιτικής ποινικοποίησης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, σε μια επιχείρηση μετατροπής του Πανεπιστημίου σε μια αποστειρωμένη ζώνη όπου διεκδικήσεις και συλλογική δράση δεν θα έχουν θέση.

Διαμηνύουμε στη Διοίκηση του ΕΚΠΑ ότι, αν νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων, κάνει λάθος! Η συλλογική μας κινητοποίηση και αλληλεγγύη μπορούν και πρέπει να αποτρέψουν κάθε απόπειρα εκ νέου απόλυσης του Δημήτρη Αντωνίου, για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.

 Κανένας εργαζόμενος μόνος, καμία εργαζόμενη μόνη!

Οι απολύσεις, οι διώξεις και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν.

Άμεση επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου.

 

Για τους καλούμενους σε απολογία από την ΔΙΔΕ Αχαΐας δ/ντες Καζάκου και Ντάφλο.

Με έγγραφο της ΔΔΕ Αχαΐας, καλούνται να παραστούν ενώπιον του Τοπικού Συμβουλίου επιλογής Διευθυντών την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 η συναδέλφισσα Καζάκου Μαρία, Δ/ντρια του ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας και ο συνάδελφος Ντάφλος Γιώργος, Δ/ντής του 19ου Γυμνασίου Πάτρας, με θέμα: «Εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος στο πλαίσιο της αξιολόγησης του έργου δόκιμων εκπαιδευτικών». Είναι προφανές ότι οι δύο συνάδελφοι Διευθυντές καλούνται σε απολογία και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της καθαίρεσης, επειδή -συμμετέχοντας στη απεργία-αποχή του κλάδου- δεν προχώρησαν σε αξιολόγηση καθηγητών.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση και οι εκπαιδευτικοί να συρθούν εκβιαστικά στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, διαδικασία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δωρεάν δημόσιου σχολείου και στην εμπέδωση της εργασιακής ανασφάλειας και χειραγώγησης του κλάδου. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων και θα πρέπει να διασφαλίζεται. Με τον νόμο 4823/’21 συνέδεσε τη μονιμοποίηση των δοκίμων εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση, παρά τη ρητή αναφορά του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και όλης της νομοθεσίας για την αυτόματη και αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των δόκιμων δημοσίων υπαλλήλων μετά τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο συγκεκριμένοι Διευθυντές είναι οι μόνοι από την Αχαΐα και απ’ όλη την χώρα που απειλούνται με καθαίρεση. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, «τα Διοικητικά όργανα, τα οποία τυχόν ήθελαν επιχειρήσουν να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 56 του ν.4823/2021 συνέπειες, εις βάρος απεργών υπαλλήλων, υπέχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ιδίως δε για παράβαση καθήκοντος, αφού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιχειρούν να εμποδίσουν την άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος και την ίδια στιγμή, παραβιάζουν τις, από το άρθρο 22 του Συντάγματος και από το άρθρο 23 παρ.1 σε συνδυασμό προς το άρθρο 14 παρ.2 του ν.1264/1982 απορρέουσες υποχρεώσεις τους».

Καλούμε τη Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου επιλογής να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη δίωξης ή καθαίρεσης των συναδέλφων, στους οποίους και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας. Τέλος, διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τον διαρκή αγώνα μας για την απόκρουση της αξιολόγησης, την ολόπλευρη μόρφωση όλων των μαθητών και μαθητριών μας σε ένα δημόσιο σχολείο δωρεάν, ελεύθερο και δημοκρατικό και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.

Back to top button