Αθλητικά

Ισπανία – Γαλλία: Η καλύτερη επίθεση απέναντι στην καλύτερη άμυνα με φόντο μια θέση στον τελικό!

Η Ισπανία υπερτερεί στην προϊστορία, αλλά η Γαλλία «παίρνει» τα σημαντικά ματς

Πριν από τον ημιτελικό του EURO 2024 (9/7, 22:00), που θα είναι η 37η αναμέτρηση της Γαλλίας με την Ισπανία σε 102 χρόνια ποδοσφαιρικής Ιστορίας, οι «πετεινοί» μετρούν αρκετές νίκες σε κορυφαίες διοργανώσεις, όπως στον τελικό του 1984, όταν ο Μισέλ Πλατινί «εξέθεσε» τον Λουίς Αρκονάδα, αλλά και σ’ αυτόν του Nations League του 2021 με πρωταγωνιστή τον Καρίμ Μπενζεμά.



Στην πρώτη αναμέτρηση τους, το 1922, η Ισπανία συνέτριψε την Γαλλία με 4-0. Οι Ίβηρες ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένοι, ενώ οι «μπλε» είχαν ταξιδέψει με το νυκτερινό τρένο και μετά με λεωφορείο για να φτάσουν στο Μπουσκάτ, στα προάστια του Μπορντό. Επιπλέον, τρεις από τους καλύτερους παίκτες τους, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα, Πιέρ Σαϊρίκες, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό, λόγω της άρνησής τους να παίξουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Αφού μεσολάβησαν ακόμη δύο νίκες της Ισπανίας (3-0 το 1923 και 4-1 το 1927), οι Ιβηρες συνέτριψαν τους Γάλλους με 8-1 στην Σαραγόσα, καθώς οι «τρικολόρ» πέρασαν τρεις ώρες στις περίφημες… ταυρομαχίες στην πόλη της Αραγονίας πριν από τον αγώνα, κάτω από έναν λαμπερό ήλιο. Αυτή, ήταν τέταρτη διαδοχική ήττα της Γαλλίας σε ισάριθμα ματς, όλα φιλικά εκείνη την εποχή.

Ενας από τα μας «σημεία αναφοράς» του Ρεϊμόν Κοπά με την εθνική Γαλλίας, ήταν η αναμέτρηση με την Ισπανία στο Μουντιάλ του 1958, που έληξε με την «χορταστική» νίκη 4-3 των «πετεινών», που κατετάγη τρίτη στην κορυφαία διοργάνωση.

Ο πρώτος σημαντικός αγώνας της Γαλλίας με την Ισπανία, είναι ο τελικός στο EURO του 1984. Η αναμέτρηση έγινε στο Παρίσι και οι «πετεινοί» επικράτησαν με 2-0, χάρη στο ένατο (!) γκολ του Μισέλ Πλατινί στην διοργάνωση και του Μπρούνο Μπελόν.

Αργότερα, ο «Platoche» έγινε προπονητής και υπό τις οδηγίες του, οι «μπλε» σημείωσαν οκτώ νίκες σε ισάριθμα ματς για τα προκριματικά του EURO 1992, συμπεριλαμβανομένης της επικράτησης με 3-1 επί της «ρόχα» στο «Parc of Princes».

Για το EURO 2000, η Γαλλία νίκησε με 2-1 την Ισπανία, με απευθείας φάουλ του Ζινεντίν Ζιντάν και ένα γκολ του Γιούρι Τζορκάεφ, ενώ οι Ιβηρες είχαν σκοράρει με τον Γκάϊθκα Μεντιέτα.

Στο Μουντιάλ του 2006, οι Ζιντάν, Φρανκ Ριμπερί και Πατρίκ Βιεϊρά διαμόρφωσαν το σκορ στην νίκη με 3-1 επί των Ισπανών, με τον Νταβίντ Βίγια να πετυχαίνει το γκολ της «ρόχα».

Η μοναδική φορά που η Ισπανία νίκησε την Γαλλία σε μια μεγάλη διοργάνωση, ήταν στο EURO 2012, όταν οι εξαιρετικοί Ιβηρες εκείνης της περιόδου, κυριάρχησαν απόλυτα και… αδικήθηκαν από το τελικό 2-0, με τα δύο γκολ του Τσάμπι Αλόνσο.

Ωστόσο, οι «τρικολόρ» νίκησαν με 2-1, στην τελευταία «μονομαχία» των δύο εθνικών ομάδων, στον τελικό του Nations League του 2021. Δύο λεπτά αφότου ο Μικελ Οϊαρθάμπαλ άνοιξε το σκορ, ο Καρίμ Μπενζεμά «απάντησε» για την ισοφάριση, ενώ στην συνέχεια, ο Κιλιάμ Μπαπέ χάρισε τον τίτλο στην Γαλλία.

Συνολικά, στις 36 αναμετρήσεις των δύο εθνικών ομάδων, η Ισπανία έχει σημειώσει 16 νίκες, η Γαλλία 13, ενώ επτά αγώνες έληξαν χωρίς νικητή, με τα τέρματα να είναι 64-39 υπέρ των Ιβήρων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Back to top button