ΑθλητικάευρωπηΚόσμος

Το Deja Vu των Ισπανών και οι τελικοί που κρίθηκαν στο φινάλε

Η Ισπανία υπέγραψε με έναν συγκλονιστικό τρόπο τον θρίαμβο στα γήπεδα της Γερμανίας και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν της Αγγλίας με 2-1, χάρη στο νικητήριο γκολ του Ογιαρθάμπαλ στο 86′. Οι Ισπανοί συνέχισαν τον… μύθο τους που θέλουν από το 2001 και μετά να μην έχουν χάσει σε κανέναν τελικό που έχουν συμμετάσχει, είτε σε εθνικό, είτε σε διασυλλογικό επίπεδο.

Από την άλλη η Αγγλία έγραψε… αρνητική Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που χάνει δύο συνεχόμενους τελικούς Euro!

Ο Ογιαρθάμπαλ έστειλε στο 86′ την μπάλα στα δίχτυα. Το συναίσθημα ενός τέρματος λίγο πριν  το φινάλε δεν περιγράφεται! Ο Ισπανός άσος δεν ήταν ο μόνος που έκρινε ένα τρόπαιο ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας τελικός κρίνεται σε γκολ στην εκπνοή του χρόνου! Το αξιοσημείωτο είναι το Deja Vu των Ισπανών, καθώς με buzzer beater, πριν από 60 χρόνια, είχαν σηκώσει το πρώτο τους κύπελλο και με τον ίδιο τρόπο έγιναν η χώρα με τα περισσότερα τρόπαια!

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει τους τελικούς του Euro που κρίθηκαν λίγο πριν το φινάλε!

ΓΑΛΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2-1 (παρ) EURO – 2000

Μία από τις παραδοσιακές μάχες του Euro είδαμε στον ανατρεπτικό τελικό του 2000. Γαλλία και Ιταλία διεκδικούσαν τον τίτλο και όπως αποδείχθηκε η Γαλλία ήταν εφτάψυχη. Οι Ιταλοί άνοιξαν το σκορ στο 55′ με τον Ντελβέκιο, αλλά στο 90+4′ ο Βιλτόρ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Ο Τρεζεγκέ στο 103′ διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και έδωσε το τρόπαιο στη Γαλλία με μία απίστευτη ανατροπή.

ΒΕΛΓΙΟ – Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-2 EURO 1980

Η Δ. Γερμανία μπορεί να ήταν το φαβορί στον τελικό, αλλά χρειάστηκε να πάρει την κούπα δύο λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90′. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Χρούμπεσχ, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 10′ και σημείωσε το καθοριστικό τέρμα στο 88′.
Νωρίτερα είχε ισοφαρίσει για τους Βέλγους ο Βαντεράικεν στο 75′ με πεναλτι.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ – Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-2 (5-3 πεν). EURO 1976

Οι Γερμανοί φημίζονται για το πάθος τους, την αποφασιστικότητά τους και το γεγονός ότι δεν τα παρατάνε ποτέ. Στον τελικό του Euro 1976 το απέδειξαν για μία ακόμη φορά. Η Τσεχοσλοβακία προηγήθηκε με 2-0, αλλά οι Δ. Γερμανοί ισοφάρισαν στο 89′ με τον Χέλζενμπαϊν κι έστειλαν το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκεί η Τσεχοσλοβακία ήταν πιο ψύχραιμη και κατέκτησε το τρόπαιο.

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 2-1 EURO 1964

Η ζωή κάνει κύκλους. Το μακρινό 1964 η Ισπανία έγραψε Ιστορία με γκολ στα τελευταία λεπτά και το ίδιο συνέβη και φέτος. ηταν στις 21 Ιουνίου του 1964 όπου το γκολ του Μαρσελίνο στο 84′ έδινε τη νίκη στους «Φούριας Ρόχας» με 2-1 επί της Τσεχοσλοβακίας. Με αυτό το «χρυσό γκολ» η Ισπανία κατακτούσε το πρώτο της τρόπαιο στη διοργάνωση.

Εξήντα χρόνια μετά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, γκολ στα τελευταία λεπτά, η Ισπανία έγινε η χώρα με τα περισσότερα τρόπαια στον θεσμό!

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΑΤΑΣ

Back to top button