ΕκδηλώσειςΦλώρινα

Ανακοίνωση του Δήμου Πρεσπών για τις “Πρέσπες 2024” χωρίς την Πρέσπα;

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για το πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέρει τον τίτλο “Πρέσπες 2024”, οι δράσεις του οποίου διεξάγονται στη Φλώρινα και το Αμύνταιο. Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες από το μικρό νησί του Αγίου Αχιλλείου που βρίσκεται στη μικρή Πρέσπα και, αν και διευρύνθηκε τα επόμενα χρόνια συμπεριλαμβάνοντας συναυλίες και σε άλλα σημεία, πάντα η συναυλία στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ήταν η κεντρική του εκδήλωση.
Στο φετινό πρόγραμμα οι Πρέσπες υπάρχουν μόνο στον τίτλο, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον απορία στους πολίτες μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Πρεσπών, αλλά και οι κάτοικοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στις προετοιμασίες για τη συναυλία στο νησί. Ο Δήμος κάθε χρόνο διαθέτει το σύνολο του εξοπλισμού και του -ολιγομελούς- εργατικού δυναμικού του και επιπλέον, προσφέρει χρήματα για τη διοργάνωση.
Η δημοτική αρχή της Πρέσπας πλέον για πρώτη φορά, διαθέτει Αντιδημαρχία Πολιτισμού και έχει τις δράσεις Πολιτισμού ως προτεραιότητα . Θα περίμενε κανείς φέτος να υπάρχει στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας και αυτή ήταν η επιδίωξη του Δήμου από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, έγιναν επανειλημμένα ερωτήσεις προς τον Οργανισμό, καθώς υπήρχε από την αρχή της χρονιάς πρόταση στον Δήμο Πρεσπών, για τη διεξαγωγή διήμερων εκδηλώσεων στον Άγιο Αχίλλειο στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” και για να οριστούν οι ημερομηνίες, περιμέναμε πρώτα να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ των “Πρεσπών”.
Αντί απάντησης, διαβάσαμε στα ΜΜΕ το πρόγραμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ως χώρος εκδηλώσεων η Πρέσπα και δηλώσεις του κ. Λιάνη, σύμφωνα με τις οποίες η εκδήλωση στην Πρέσπα δε γίνεται, για λόγους «ασφάλειας».
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Λιάνη γιατί τόσα χρόνια έκανε με συνέπεια αξιόλογες εκδηλώσεις στο νησί του Αγίου Αχιλλείου και να τον παρακαλέσουμε να μην προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επιλογές του υπονομεύοντας την επισκεψιμότητα του Δήμου μας, στον οποίο έρχονται με ασφάλεια δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και απολαμβάνουν τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής μας ή συμμετέχουν στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.

Εκτός Πρεσπών για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2024» (πρόγραμμα)

Back to top button