ΓούναΚαστοριά

Προβληματισμοί για τη σωτηρία της ρημαγμένης πόλης μας (του Ηρακλή Κίτσου)

Περάσαν 2,5 σχεδόν χρόνια από την εκδίωξη των Ρώσων αγοραστών γούνας από την Καστοριά ,με τα όπλα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην Ουκρανία, καταδικάζοντας έτσι την πόλη μας στη μαζική ανεργία και μετανάστευση.Στα 2,5,όμως, αυτά χρόνια,που άδειασε η πόλη μας, δεν είδαμε κανένα μέτρο ή έργο υποδομής και απασχόλησης,για τη συγκράτηση ή και την επανάκαμψη στην πόλη τους των άνεργων Καστοριανών γουναράδων και γουνεργατών. Λόγια μόνο παχιά και ανέξοδες κομπορρημοσύνες, στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα.
Δεν κατάγομαι από την Καστοριά. Ήρθα 1η φορά στην πόλη πριν 43 χρόνια. Μαγεύτηκα από το μοναδικό ανάγλυφό της και την αρχοντιά των Αρχοντικών της και την αγάπησα τόσο,που εγκατέλειψα τη Θεσσαλονίκη,επιλέγοντας να αναλώσω τη ζωή μου εδώ,χωρίς να γνωρίζω κανένα. Επένδυσα μάλιστα και όλες σχεδόν τις οικονομίες μου στη πόλη αυτή.
Νοιώθω έτσι έντονα την ανάγκη και την υποχρέωση,να επισημάνω στους υπεύθυνους για τη σωτηρία της όμορφης αυτής πόλης μας,τα εξής,ενδεικτικά και μόνο-άμεσα όμως και βασικά,κατά τη γνώμη μου, μέτρα,για την διάσωσή της:
Καθώς το μόνο σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα που απόμεινε στη πόλη μας είναι ο τουρισμός, οφείλουμε για την άμεση, βιώσιμη ανάπτυξή του:
α΄) Να λάβουμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ μέτρα,για τον ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ μας,που αποτελεί βασικό πόλο έλξης και στολίδι της πόλης μας.
β΄) Να επιταχυνθούν,άμεσα, όλα τα έργα διευκόλυνσης της πρόσβασης στην πόλη,για την σοβαρή και μόνιμη αύξηση της επισκεψιμότητάς της,όπως,λ.χ.η σήραγγα της Κλεισούρας,ο αυτοκινητόδρομος Ε52 Λαμία-Εγνατία, το άνοιγμα επί τέλους του μεθοριακού σταθμού των Πρεσπών,η αναβάθμιση του Αεροδρομίου μας,η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης κ.ο.κ.
γ΄) Να αναδειχθούν και να ανοίξουν,άμεσα,στους επισκέπτες τα πολυάριθμα Βυζαντινά Μνημεία μας (ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ,ΜΟΥΣΕΙΑ) και τα μνημεία της ιστορίας της πόλης (Κάστρο,Τζαμί,Μενδρεσές), με ξεναγούς των επισκεπτών και με μικρά μεταφορικά μέσα του Δήμου.
δ΄) Να ληφθούν,άμεσα,μέτρα πολιτισμικής ανάπτυξης της πόλης,που είναι Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΗ,ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ – τι ντροπή!!!-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ε΄) Να απαιτήσουμε επιτακτικά από την Κυβέρνηση την επέκταση και διεύρυνση των Σχολών του Πανεπιστημίου της πόλης μας,πράγμα που θα βοηθήσει,όχι μόνο την τοπική της οικονομία, αλλά και την πολιτιστική της ανάπτυξη.
στ΄) Να πιέσουμε την Κυβέρνηση για την άμεση δημιουργία δομών απασχόλησης(εργοστασιακών και άλλων),ως στοιχειώδες κίνητρο παραμονής και επανάκαμψης των κατοίκων της πόλης.
Ωστόσο, είναι βέβαιοι, πως οι όποιες αξιώσεις μας προς την Κυβέρνηση,δεν πρόκειται να ευοδοθούν, αν δεν πάψουμε να είμαστε γι΄αυτήν(και γιά κάθε Κυβέρνηση) δεδομένη ψήφος, δηλ. κομματικοί οπαδοί και όχι σκεπτόμενοι πολίτες!
Γράφω, γιατί αγωνιώ σοβαρά για το μέλλον αυτής της προνομιούχου,αγαπημένης μου πόλης,που, δυστυχώς,με την παγερή αδράνειά και αδιαφορία μας,το βλέπω εξαιρετικά δυσοίωνο.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΙΤΣΟΣ.

Back to top button