Ελλάδα

Σε 2 μέτωπα η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις 4 χωριών

Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κεντρική Εύβοια. Ξεκίνησε από τον Πισσώνα και κινήθηκε πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις. Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα προσπάθησαν να την περιορίσουν στον ορεινό όγκο αλλά οι φλόγες βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μάλιστα απείλησαν να κυκλώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα που βρισκόταν παρατεταμένα για να την αντιμετωπίσουν.



Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι προς το οποίο κατευθύνεται η πυρκαγιά ενώ αυτή την ώρα κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται κοντά στα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν. Οι δυνάμεις ενισχύονται και από την Στερεά Ελλάδα, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλία ενώ συνέχεια πετούν αεροσκάφη. Στη μάχη της φωτιάς μετέχουν μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρες.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, αφού η φωτιά κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό Αφράτι και καταβάλλονται προσπάθειες να προστατέψουν κατοικημένες περιοχές.

Εκκενώνονται οι οικισμοί Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά Ευβοίας – Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Χαλκίδα. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Χαλκίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»..



Σε διπλή ζώνη τα πυροσβεστικά πριν το χωριό Αφράτι Ευβοίας

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι με μηνύματα από το 112 και καλούν τους κατοίκους να κινηθούν προς Βασιλικό.

Οι πολίτες της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούν, ιδιαίτερα με τρακτέρ αλλά κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό και περιμένουν το μέτωπο ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ανοίγουν ζώνες προστασίας για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς που είναι πολύ μεγάλο αν ξεφύγει είναι πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας.



ΑΠΕ

Back to top button