ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην παρουσίαση του βιβλίου “Ο εθελοντισμός «έπεσε» στα βαθιά!» στην Κλεισούρα (φωτογραφίες – βίντεο)

Το παιδικό βιβλίο “Ο εθελοντισμός «έπεσε» στα βαθιά!» των εκπαιδευτικών Νικολέτας Χαρούμενου και Δέσποινας Καλαφάτη παρουσιάστηκε στην αυλή του Αρχοντικού Τόττη με τη συμμετοχή μικρών παιδιών και κυριών της Κλεισούρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα συμβάλει στην προώθηση του εθελοντισμού στην μαθητική κοινότητα και παράλληλα θα ωθήσει την τοπική κοινωνία να υιοθετήσει την εθελοντική κουλτούρα, δίνοντας έμφαση στην απλή ανιδιοτελή προσφορά που πηγάζει από την καρδιά του ανθρώπου και απευθύνεται προς την καρδιά του συναθρώπου. Η έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο και της συμμετοχής στα κοινά είναι σύμφυτη με τη ζωή του ανθρώπου και η γνωριμία των μαθητών με τον εθελοντισμό και κάθε είδους εθελοντικές πρωτοβουλίες, τους βοηθά να εμπλακούν δημιουργικά και με βιωματικό τρόπο στην έμπρακτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Μέσα επίσης από την προβολή υγιών προτύπων, όπως των εθελοντών, οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης και να απεγκλωβιστούν από το πνεύμα του ατομοκεντρισμού και της φιλαυτίας.
Ο εθελοντισμός δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικίες, φραγμούς και περιορισμούς, αφού αφετηρία έχει τον άνθρωπο και αποδέκτη το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Το να προσφέρεις από το υστέρημα ή το περίσσευμά σου ηθικά ή υλικά, δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε κάποια εξειδικευμένα προσόντα. Άλλωστε, οι τομείς δράσης του εθελοντισμού είναι πάρα πολλοί, από την προσφορά οποιασδήποτε μορφή βοήθειας προς τον συνάνθρωπο (ηθική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη, προσφορά αίματος, υγειονομική φροντίδα κ.λπ.) μέχρι την προσφορά προς το περιβάλλον (καθαρισμός ακτών και αλσών, δενδροφύτευση, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, κάθε είδους προστασία κ.λπ.).
Καταληκτικά οι δύο συγγραφείς δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την αλλαγή της εικόνας της Κλεισούρας τους τελευταίους επτά μήνες, αποτέλεσμα της ποικιλόμορφης δράσης της εθελοντικής ομάδας που σε κάθε κάλεσμα της νέας προέδρου της Κοινότητας Κλεισούρας κινητοποιείται σε θέματα καθαριότητας και καλλωπισμού και ευχήθηκαν στο μέλλον να αυξηθούν τα μέλη της, ώστε να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα.
Η βραδιά έκλεισε με την προσφορά παγωμένης λεμονάδας και κρύου τσαγιού σε όλους, μικρούς και μεγάλους, με την ευχή προς τις δύο συγγραφείς να μας εκπλήξουν σύντομα με ένα νέο βιβλίο τους.
Δημήτριος Δάρβαρης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεισούρας «Ο Δάρβαρης»

Back to top button