Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: «Χάθηκε η μπάλα», λένε οι εποχικοί πυροσβέστες – «Υποστελέχωση, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι»

Η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με την ξηρασία αλλά και τους ισχυρούς ανέμους οδήγησε στο «να χαθεί η μπάλα» στη φονική πυρκαγιά της Αττικής που κατέκαψε 100.000 στρέμματα, όπως εξηγεί στο Τhesstoday.gr o πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Θανάσης Ψαρόπουλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Με τα κενά σε οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000, οι νέες προσλήψεις αλλά και η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ωστόσο για μια ακόμη χρονιά, οι «ήρωες με τα μπεζ» που αφιερώνουν τα καλοκαίρια τους μαχόμενοι στα πύρινα μέτωπα, βλέπουν… κλειστές πόρτες από το αρμόδιο υπουργείο και την λήξη της σύμβασής τους να προσδιορίζεται στις 31 Οκτωβρίου.

«Όλη η Πυροσβεστική δύναμη της Αθήνας δεν έχει 700 πυροσβέστες»

Πολλοί πυροσβέστες αναγκάστηκαν να διανύσουν μακρινές αποστάσεις οδηγώντας για να φτάσουν στο πύρινο μέτωπο της Αττικής ώστε να συνδράμουν στους συναδέλφους τους, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο «όλη η Πυροσβεστική δύναμη της Αθήνας δεν έχει 700 πυροσβέστες, που δήλωσε ο υπουργός ότι επιχειρούσαν. Έφτασαν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οδηγώντας για ώρες κι έπειτα επιχειρώντας για ώρες. Εάν είχαμε ακόμη 4.000 πυροσβέστες τα πράγματα σίγουρα θα ήταν καλύτερα, τώρα είμαστε αποδεκατισμένοι και βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι το τέλος. Ήταν μια πολύ μεγάλη φωτιά, με δυνατό αέρα και ξηρασία, αλλά όχι προσωπικό. Τα εναέρια μέσα ήταν διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα μέχρι να κληθούν. Δεν υπήρχε ετοιμότητα για ένα τέτοιο συμβάν και χάθηκε η μπάλα», περιγράφει ο πυροσβέστης.

Χωρίς νερό και φαγητό για 36 ώρες απέναντι στη φωτιά

Έλλειψη προετοιμασίας και στη διαθεσιμότητα τροφίμων και νερού καταγγέλλουν οι πυροσβέστες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα χωρίς τα απαραίτητα για 36 ώρες, ευγνωμονώντας την αλληλεγγύη εθελοντών που τους έστειλαν γεύματα και μπουκάλια νερού. «υπήρξαν καταγγελίες από συναδέλφους και φάνηκε ότι δεν υπήρχε η ετοιμότητα ούτε για τα απαραίτητα», τονίζει.

«Κλειστές για εμάς οι πόρτες του υπουργείου»

Οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν να μη.. χαθούν και πάλι στα αζήτητα μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, αλλά να έχουν όσο το συντομότερο δυνατόν μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας Βασίλη Κικίλια. «Ζητάμε να ανοίξουν οι πόρτες του υπουργείου, -γιατί είναι κλειστές για εμάς- και ο υπουργός μαθαίνει για τα προβλήματά μας μέσω άλλων. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα κενά μεγαλώνουν, ανεβαίνει ο αριθμός στις συνταξιοδοτήσεις, στις παραιτήσεις. Με την πρόσληψή μας, μεταξύ άλλων, θα απαλλάξουμε τους μόνιμους από τις μεταθέσεις, θα δουλεύουμε στα δασαρχεία, στην πρόληψη πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική χρειάζεται 12 μήνες τον χρόνο, όχι τέσσερις», σημειώνει ο κ. Ψαρόπουλος.

thesstoday.gr

Back to top button