Με δράση που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ταινία το Hollywood, «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης», το νέο βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ωκεανός, είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αστυνομικές ιστορίες που θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Με ιστορικά στοιχεία, ιδίως για τη ζωή των Εβραίων της Ελλάδας τον προηγούμενο αιώνα, η υπόθεση λαμβάνει χώρα σε αρκέτα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Ηλεία, την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα.
Κύριε Περιβολάρη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.
Όπως θα έχετε διαβάσει και στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όπως τα λέμε στην Ελλάδα, διότι στο εξωτερικό μπορείτε να δείτε αυτού του είδους τη λογοτεχνία ως βιβλία μυστηρίου ή εγκλήματος. Είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα και το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια βιβλίο μου, γιατί είχε προηγηθεί το 2023 ένα επιστημονικό, ιστορικό βιβλίο με τίτλο «Η “Αλλαγή” και η αλλαγή και στο Κυπριακό, Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος, 1981-1989». Είναι ένα βιβλίο που έχει τα στοιχεία, που κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχει ένα βιβλίο του αυτού του είδους. Μυστήριο, αγωνία, δράση, περιπέτεια. Θα έλεγα καταιγιστική δράση. Φιλοδοξία μου όταν το έγραφα ήταν να δώσω στον αναγνώστη την αίσθηση ότι ανεβαίνουν οι σφυγμοί του, να βιώνει την κατάσταση των ηρώων του βιβλίου. Παράλληλα, όμως, ήθελα να παντρευτεί ο μύθος, τα φανταστικά πρόσωπα, με υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα, με πραγματικά ιστορικά στοιχεία και να περιγράφονται ακριβώς οι τοποθεσίες και τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Γιατί το ήθελα αυτό; Για να εκλαμβάνουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες ως απολύτως αληθινά τα όσα παρουσιάζονται στο κείμενο. Επίσης ένας βιβλιοκριτικός, ο Πάνος Τουρλής έγραψε ότι πρόκειται για ένα γνήσιο ελληνικό θρίλερ περιπέτεια και αυτό μου ακούγεται πολύ ωραίο. Άλλωστε έχει δράση που ξεκινά από την Πελοπόννησο, πάει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στα μυστικά των Εβραίων της πόλης, κάνει βουτιά στο παρελθόν και επανέρχεται στο σήμερα.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή, δεδομένης της ενδελεχούς έρευνας που κάνατε για την εβραϊκή ιστορία και κοινότητα;
Εδώ υπάρχει ένα background που λένε και στην ελληνική ύπαιθρο. Η έμπνευση που ήρθε από πολύ παλιά, όταν είχα δει ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic στις αρχές του 2000. Για πολύ καιρό το συζητούσα με τη γυναίκα μου πως αν γράψω βιβλίο, θα είναι αυτή η ιστορία. Το 2019 έγραψα τα πέντε πρώτα κεφάλαια και όσοι το διάβασαν, λίγα άτομα, με ενθουσιασμό που είπαν να συνεχίσω. Όμως, διέκοψα γιατί ήθελε να ολοκληρώσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ιστορία. Το 2022 κάπου στον Ιούλιο ολοκλήρωσα την «Αλλαγή» και μέχρι το Νοέμβριο του 2022 έγραψα την «Αδελφότητα». Η έρευνα γίνονταν ταυτόχρονα με την συγγραφή. Η ιστορία όπως εξελισσόταν, με οδηγούσε στην έρευνα. Στα μισά της συγγραφής είχα αποφασίσει πως θα κορυφωνόταν το βιβλίο, το τέλος δηλαδή και τότε έκανα το λεγόμενο ρεπεράζ στο χώρο που είχα στο μυαλό μου, δηλαδή, να εξετάσω το χώρο για να σκηνοθετήσω τις σκηνές. Θέλω ακόμα να τονίσω ότι δεν είμαι εβραϊκής καταγωγής για να γνωρίζω την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων από μικρό παιδί. Οπότε χρειάστηκε αρκετό διάβασμα για να μάθω πράγματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο και είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για το μυθιστόρημα, αλλά και για να ξέρουμε όλοι ότι αυτοί οι Έλληνες, που έχουν ένα διαφορετικό θρήσκευμα από την πλειοψηφία, έχουν μεγάλη ιστορία, έχουν υποστεί διώξεις, έχουν προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και στην Ελλάδα γενικότερα. Για παράδειγμα η συμμετοχή Ελλήνων Εβραίων στο αντάρτικο στην περίοδο της κατοχής ήταν κάτι που αγνοούσα και το έμαθα διαβάζοντας για να γράψω την «Αδελφότητα».
Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι πολύ δημοφιλές και αγαπημένο είδος για το αναγνωστικό κοινό. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Προφανώς είναι όλα τα στοιχεία που προανέφερα στην πρώτη μου απάντηση, που έχει αυτή η κατηγορία της λογοτεχνίας. Προφανώς είναι πιο ευανάγνωστα από ότι κάποια βιβλία ας πούμε με βαθιά φιλοσοφική αναζήτηση ή επιστημονικά, ειδικευμένα βιβλία. Όταν έδωσα το κείμενό μου στην εκδότρια και πολύ σημαντική Ελληνίδα συγγραφέα και μεταφράστρια, την Ελένη Κεκροπούλου μου είχε πει με ενθουσιασμό ότι το κείμενό μου έμοιαζε αγγλοσαξωνικό. Δηλαδή, γρήγορο, με μικρά και πολλά κεφάλια. Με όχι πολύ μεγάλες προτάσεις. Αυτός ήταν ο σκοπός μου. Τα αστυνομικά, λένε όσοι τα διαβάζουν, ότι τα ευχαριστούνται όταν τα «ρουφάνε» γρήγορα. Η πρώτη αναγνώστριά μου και διορθώτριά μου, η γυναίκα μου, η Βίκυ Καραγκίτση αυτό έλεγε διαβάζοντας την κάθε σελίδα που της έδινα. Η πρώτη που το αγόρασε, η Ζωή Μπαρτζώκα, μου έστειλε μήνυμα ότι το διάβασε σε 2 ημέρες και δεν ήθελε να το αφήσει από τα χέρια της.
Ο πρωταγωνιστής σας Παύλος Δημητρίου έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία σας, πέραν του ότι είναι και εκείνος αθλητικογράφος;
Ναι υπάρχουν στοιχεία από τη δική μου ζωή. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από παλαιούς συμμαθητές και φίλους, όλα τα παιδιά που μαζί μεγαλώσαμε στην Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Βάθης, τον Άγιο Παντελεήμονα, την Πλατεία Αττικής, αλλά και από τους κοντινούς μου ανθρώπους.
Μιας και ασχολείσθε με την πολιτική και έχετε αφιερώσει και μεγάλο μέρος στο βιβλίο επί του θέματος, θέλουμε την άποψή σας για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων παγκοσμίως.
Το θέμα είναι πολύ επίπεδο και πολυπαραγοντικό. Τους λόγους μπορείς να τους βρεις κυρίως στην κρίση του κόστους ζωής στην Ευρώπη, αλλά οι έρευνες λένε ότι στο φαινόμενο έχει συντελέσει και η απομόνωση που υπέστησαν πολλοί νέοι κατά τη διάρκεια των χρόνων εγκλεισμού του COVID. Μεγάλο ρόλο παίζει η μεταναστευτική κρίση του 2015. Το έλλειμα παιδείας, το γεγονός ότι πολλοί βιώνουν την πολιτική αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το X και το TikTok, εκεί όπου υπάρχει ένα ακροδεξιό περιεχόμενο που εξυμνεί τη θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης» και συνδέει τη μετανάστευση με τη βία. Η «Μεγάλη Αντικατάσταση» είναι η θεωρία συνωμοσίας ότι υπάρχει ένα σχέδιο μείωσης των λευκών του πλανήτη. Και αυτοί που διακινούν αυτές τις μπούρδες λένε ότι οι λευκοί πρέπει να αντιδράσουν ασκώντας βία. Βεβαίως για πολλούς νέους η ακροδεξιά είναι και μόδα, είναι ενσωμάτωση σε κοινωνικό σύνολο, όταν βιώνουν την απόρριψη στο σχολείο, στις παρέες, στο άλλο φύλλο. Ο χουλιγκανισμός είναι ένα τέτοιος χώρος ενσωμάτωσης αυτών των νέων και μέσα σε αυτό το χώρο καλλιεργούνται και οι ακροδεξιές ιδέες και αυτά τα πάθη. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η αποτυχία των συστηματικών πολιτικών σχημάτων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα. Και όταν ομιλώ για σχήματα αναφέρονται στο παραδοσιακό κέντρο, την σοσιαλδημοκρατία, τους φιλελεύθερους, τη λαϊκή δεξιά, την κεντροαριστερά.
Αγαπημένος σας προορισμός;
Η Καστοριά είναι ο τόπος μου. Είναι το ήμισυ της καταγωγής μου. Στην Καστοριά υπήρξα υποψήφιος βουλευτής. Όμως, είχα την τύχη, λόγω δουλειάς, να γνωρίσω υπέροχους τόπους. Τον Σαν Σεμπαστιάν στην Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, θεωρώ είναι από τα ωραιότητα σημεία της Ευρώπης. Είμαι τυχερός που έχω ταξιδέψει στην Ιαπωνία και στο Βιετνάμ, όπου γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς. Το Μανχάταν στη Νέα Υόρκη σου προκαλεί δέος. Η Βενετία και η Οία στη Σαντορίνη είναι πίνακες ζωγραφικής που ζωντάνεψαν και έγιναν πόλεις. Τις λατρεύω. Επίσης λατρεύω τις παραλίες της Κύθνου, ειδικά στο νότιο τμήμα, όπου υπάρχουν ακόμα μέρη στα οποία μπορείς να κολυμπήσεις ολομόναχος το Δεκαπενταύγουστο.
Ετοιμάζετε νέα δουλειά;
Εργάζομαι ταυτόχρονα στη συγγραφή δύο πονημάτων. Το ένα είναι το διδακτορικό μου στις Διεθνείς Σχέσεις, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μία συγκριτική μελέτη του Φρανσουά Μιτεράν και του Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο «Χαρισματική Ηγεσία και Εθνική Στρατηγική». Ερευνώ το ρόλο του Μιτεράν στην ενοποίηση της Γερμανίας και του Παπανδρέου στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άλλο είναι το δεύτερο μου αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Δημητρίου επιστρέφει όπως οι ήρωες της Marvel και το θέμα θα έχει πολύ… αίμα. Και φυσικά θα έχει και πάλι πολλή Ελλάδα. Και όπως έχω υποσχεθεί, σε μία διαδικτυακή συζήτηση, η δράση θα κορυφωθεί σε ένα πανέμορφο, ιδιαίτερο, ελληνικό νησί.
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Σας ευχαριστώ θερμά!
Νέο βιβλίο: “Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης” μυθιστόρημα του Παντελή Περιβολάρη