Καστοριά

Επιτέλους έβρεξε!

Επιτέλους μετά από πολύ καιρό μια δροσερή μέρα. Ο δε γύρος της λίμνης μετά από το χθεσινό “ντουζ” που έκανε η φύση με την βροχή ήταν καθαρός, χωρίς σκόνη, με αναζωογονημένα δέντρα.
Όταν είχα βρεθεί στον Αχέροντα και είχα δει ξεραμένα πλατάνια είχα τρομάξει. Δεν ξέρω για ποιον λόγο είχε γίνει αλλά αυτή η κατάσταση με φόβισε και κάθε φορά όταν βλέπω ένα πλάτανο λίγο κίτρινο ή να μην είναι στην κανονική το κατάσταση, τρέμω.
Το θέμα με την ιστορία αυτής της παρατεταμένης ζέστης και της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής και κατά πόσο θα έχουμε επιβλαβής συνέπειες για κάποια δέντρα, τα οποία δεν είναι μαθημένα σε τέτοιες ψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα είτε να στεγνώσουν είτε να αδυνατίσουν, νομίζω θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
Θέλει μια οργανωμένη κοινωνία με οργανωμένες και υψηλού βαθμού στελεχωμένες υπηρεσίες να καθοδηγούν και αναλαμβάνουν μέτρα.
Δεν είμαι αισιόδοξος ότι τα έχουμε αυτά στο δημόσιο και στους δήμους(μόνο το Ισραήλ έχει ανάλογες επιδόσεις. Η ελπίδα μου μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και από κάποιους οι οποίοι έχουν επενδύσει σε δέντρα και μπορεί κάλλιστα να συμβουλευτούν ειδικούς γεωπόνος και όχι μόνο για προστασία των δέντρων.
Γι αυτό αγαπητοί περιμένουμε και σήμερα βροχή. Να ευχηθούμε όλοι να συνεχίσει όπως η χθεσινή, με μεγαλύτερη ένταση, χωρίς χαλάζι βέβαια.
Όλοι συζητούν και όλοι βλέπουν βρύσες να στερεύουν ρυάκια μην έχουν νερό και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Το νερό δεν είναι άπειρο. Ούτε και δεδομένο. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που δεν έχει καθόλου.
Τώρα πώς και γιατί ούτε τις γνώσεις έχω, αλλά ό,τι και θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, το μόνο που θέλω είναι να (όπως και εσείς) να μην έχουμε ερημοποίηση της πατρίδας μας. Με απλά λόγια φυσιολογικό καιρό, όχι θερμοκρασίες Σαχάρας.
Βασίλης Κωνσταντίνου

Back to top button