ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Το παμπάλαιο “πηγάδι” του Καραδήμου στον Γέρμα (φωτο)

Την παλαιά εποχή υπήρχαν σε διάφορα κομβικά σημεία του οικισμού Γέρμα μερικές αστείρευτες πηγές, εμπρός στις οποίες οι φιλόπονοι αγρότες εκείνης τής εποχής είχαν κατασκευάσει “κουπάνες” {= λεκάνες ποτίσματος των μεγάλων ζώων τους} {: βοδιών, αλόγων, γαιδουριών κ. ά.).
Τέτοια “πηγάδια” – βρύσες υπάρχουν μέχρι σήμερα και προκαλούν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των Γερμανιωτών. Ένα π’ αυτά τα “πηγάδια” βρίσκεται παραπλεύρως του δυτικού περιφερειακού δρόμου τού χωριού, κάτω ακριβώς από την οικία του κ. Μάρκου Λ. Κοντσιώτη.
Πριν από 20 χρόνια περίπου, ο Δήμος Ίωνος Δραγούμη, στον οποίον υπαγόταν τότε ο Γέρμας, αποφάσισε να συντηρήσει κι ευπρεπίσει το εν λόγω “πηγάδι τού Καραδήμου”, και για τον λόγον αυτόν κατασκεύασε στο ανατολικό πρανές του ένα τσιμεντένιο τοιχίο αντιστήριξης και προστασίας του.Έκανε όμως, όπως εξάλλου το ανέμεναν πολλοί Γερμανιώτες, κυριολεκτικώς μια “τρύπα στο νερό”.
Δεν άφησαν διέξοδο για τα αστείρευτα νερά τής εν λόγω πηγής {!}, κι έτσι έκτοτε αυτά υπερχειλίζουν στον προκείμενό της ασφραλτοστρωμένον δρόμο, καταστρέφουν όταν παγώνουν το οδόστρωμά του και αποτελούν διαρκή παγίδα εκτροπής και ανατροπής των πολλών αυτοκινήτων που διέρχοννται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απ’ εκεί.
Σημείωση. Ο πρώην Δήμος Ίωνος Δραγούμη αγνόησε τις επανειλημμένες δημοσιεύσεις και υποδείξεις πολλών Γερμανιωτών να κατασκευάσει διέξοδο διαφυγής των υδάτων τής αναφερόμενης πηγής. Αναμένουμε να ιδούμε τί θα πράξει τώρα ο διάδοχός του Δήμος Άργους Ορεστικού.
Γιώργος Τ. Αλεξίου

Back to top button