Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ο Δήμος Καστοριάς στο Πρόγραμμα «Απόλλων»

 

Ο Δήμος Καστοριάς θα συμμετάσχει στην υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» (περιορισμένης ευθύνης), στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων»

Πρόκειται για Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ονομασία «Απόλλων» το οποίο υπηρετεί την Εθνική Ενεργειακή και Κοινωνική Πολιτική αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στην χώρα.

Μέσω του Προγράμματος ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ Α’, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα:

  1. Το πρόγραμμα θεσπίστηκε με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των διαδόχων τους.
  2. Ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος έχει οριστεί η Διεύθυνση Α.Π.Ε. και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  3. Σύμφωνα με το 14Δ παρ. 2 του 3468/2006 όπως προστέθηκε με το άρθρο 103 του Ν. 5106/2024 ωφελούμενοι του Προγράμματος («Ωφελούμενοι»), μεταξύ άλλων είναι :
    1. Οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, καθώς και οι σύνδεσμοι και τα νομικά πρόσωπα αυτών,
    2. Οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και οι Διάδοχοι τους και
    3. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
  4. Σύμφωνα με το άρθρο 14Δ παρ. 5-6 του Ν. 3486/2006 όπως προστέθηκε με το Άρθρο 103 του Ν. 5106/2024, για την συμμέτοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) σε κάθε περιφέρεια, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη οι ωφελούμενοι που ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν ως μέλη σε άλλη Ε.Κ.Π. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια. Η συμμετοχή των Ωφελούμενων στην Ε.Κ.Π. είναι ανοιχτή και πραγραμματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Ενδιαφερόμενου προς την Ε.Κ.Π., το οποίο σε κάθε περίπτωση γίνεται αποδεκτό.
  1. Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας θα προβεί στην σύσταση της Ε.Κ.Π. με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας».
  2. Αντικείμενο δραστηριότητας της Ε.Κ.Π. θα είναι κατ’ ελάχιστο η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από Α.Π.Ε.. Η Ε.Κ.Π. δύναται να ασκεί και άλλες δραστηριότητες σύμφωνα με το άρθρο 47Δ του Ν. 4001/2011 (Α΄129).
  3. Ως περιφέρεια δραστηριοποίησης θα οριστεί η έδρα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.
  4. Η διάρκεια της Ε.Κ.Π. θα οριστεί σε τριάντα (30) έτη.
  5. Έκαστος Ωφελούμενος θα αναλαμβάνει μια συνεταιριστική μερίδα στην Ε.Κ.Π.
  6. Το ύψος έκαστης συνεταιριστικής μερίδας ανέρχεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (€ 150).
  7. Κάθε Ε.Κ.Π. συγκεντρώνει και αποστέλλει στον Φορέα υλοποίησης έως την 31 η Δεκεμβρίου 2024 τα κάτωθι στοιχεία :
    1. Το σύνολο των ωφελούμενων που συμμετέχουν ως μέλη της,
    2. Το συνολικό πλήθος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσης των μελών της,
    3. Τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των μελών της και τα προφίλ κατανάλωσης αυτών για το έτος

Τα στοιχεία της περ. γ’ σε περίπτωση που δεν υφίστανται από τους Ωφελούμενους, παρέχονται στην Ε.Κ.Π. από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕ.Δ.Δ.Η.Ε.), κατόπιν σχετικού αιτήματός της.

Επισημαίνεται ότι οι Ωφελούμενοι που προστίθενται ως μέλη στην Ε.Κ.Π. και οι παροχές κατανάλωσης αυτών που προσκομίζονται από την Ε.Κ.Π. στον φορέα υλοποίησης μετά την καταληκτική προθεσμία 31-12-2024 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διενέργεια της 3ης Φάσης του Προγράμματος , ήτοι για την εκπόνηση της μελέτης και διαστασιολόγησης των απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων της Ε.Κ.Π.

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 14 Ε παρ. 1 του 3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 104 του Ν. 5106/2024, η υλοποίηση του Προγράμματος διενεργείται ανά Ε.Κ.Π. σε επιμέρους φάσεις, ως εξής :

(α) 1η Φάση : Σύσταση Ε.Κ.Π.

(β) 2η Φάση: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ε.Κ.Π. για την συμμετοχή των ωφελούμενων και συγκέντρωση των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων.

(γ) 3η Φάση: Μελέτη και διαστασιολόγηση απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ωφελούμενων.

(δ) 4η Φάση: Προκήρυξη ανταγωνιστικής διαδικασίας και επιλογή έργων για κάθε Ε.Κ.Π. Η 4η φάση εκκινεί διακριτά για κάθε Ε.Κ.Π.. Με την προκήρυξη και την διενέργεια ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή των έργων και την κάλυψη των αναγκών των Ωφελούμενων κατόπιν ολοκλήρωσης των προηγούμενων φάσεων.

(ε) 5η Φάση: Σύναψη απαιτούμενων συμβάσεων μεταξύ των Ε.Κ.Π., των κατόχων των επιλέξιμων έργων, των προμηθευτών και του Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), ή τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) ως διαχειριστή Μ.Δ.Ν., καθώς και υλοποίηση των έργων. Κάθε Ε.Κ.Π. συνάπτει σύμβαση αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτές που εκπροσωπούν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης , τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών καθώς και τον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. ή τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ως Διαχειριστή Μ.Δ.Ν. σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί κατ ΄εξουσιοδότηση της παρ. 10 του άρθρου α 14Δ του 3468/2006.

(στ) 6η Φάση: Θέση σταθμών σε λειτουργεία και εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού για τα μέλη εκάστης Ε.Κ.Π.

 

 

Back to top button