Καστοριά

Κλεισούρα: 600.000 € για την ανάπλαση της πλατείας “Ν. Τζιούφα”

Η πλατεία Ν. Τζιούφα αποτελεί το κέντρο της Κλεισούρας και τον κύριο χώρο συνεύρεσης των κατοίκων της. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καφενεία και εστιατόρια του οικισμού

Το έργο αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Τζιούφα και προτείνεται σειρά εργασιών με σκοπό την οριοθέτηση της κίνησης των οχημάτων και την απόδοση της μέγιστης δυνατής επιφάνειας προς χρήση πεζών και προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Για το τελευταίο προτείνεται η διαπλάτυνση του χώρου της πλατείας με τη βοήθεια τεχνικών έργων τα οποία και περιγράφονται στην παρούσα μελέτη.
Στο έργο τέλος περιλαμβάνεται η κατασκευή τμήματος του προβλεπόμενου δικτύου αποχέτευσης του οικισμού στο τμήμα μόνο της επέμβασης.

 Η Πλατεία Ν.Τζιούφα
Η πλατεία Ν.Τζιούφα αποτελεί το κέντρο της Κλεισούρας και τον κύριο χώρο συνεύρεσης των κατοίκων της. Στον ευρύτερο χώρο της κεντρικής πλατείας βρίσκονται τα περισσότερα καφενεία και εστιατόρια του οικισμού καθώς και κάποια εμπορικά καταστήματα. Στο χώρο της πλατείας εξάλλου λαμβάνουν χώρα οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου, κορυφαίο γεγονός για την Κλεισούρα και τους απανταχού Κλεισουριώτες.
Στην προέκταση της οδού πέραν της πλατείας Ν.Τζιούφα βρίσκεται το Δημαρχείο που σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και του αγροτικού ιατρείου καθιστούν το σημείο κομβικό για το Δήμο.
Λόγω των περιορισμών που θέτει η μεγάλη κλίση του εδάφους η επιφάνεια της κεντρικής πλατείας είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη σημασία της στην κοινωνική ζωή της Κλεισούρας. Αποτελεί ουσιαστικά ένα πεπλατυσμένο τμήμα της κεντρικής οδού, μπροστά από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου. Έχει μήκος 40μ, μεταβλητό πλάτος από 12 ως 18μ και συνολική επιφάνεια περίπου 600 τμ.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της πλατείας είναι ασφαλτοστρωμένο και χρησιμοποιείται για την κίνηση και την –παράνομη- στάθμευση των οχημάτων.
Εκατέρωθεν του ασφαλτοστρωμένου τμήματος οι επιφάνειες είναι διαστρωμένες με ακανόνιστες πλάκες σχιστόλιθου. Η ποιότητα κατασκευής των δαπέδων είναι μέτρια και οι μεγάλοι αρμοί παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές λόγω του παγετού και της χρήσης αλατιού.
Στον χώρο της πλατείας υπάρχουν διάφορες λίθινες κατασκευές (παρτέρια-περιφράξεις) αμφίβολης λειτουργικότητας και αισθητικής που σε συνδυασμό με την ύπαρξη κινητών και λοιπών εμποδίων περιορίζουν τον ωφέλιμο χώρο.
Για τον φωτισμό της πλατείας τέλος χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα με διαφορετική μεταξύ τους μορφή και ακατάλληλης αισθητικής για το χώρο.

Ο Δήμος Καστοριάς, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό [μέσω του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)] για την ανάθεση του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Κοινότητας Κλεισούρας Δήμου Καστοριάς» (CPV: 45211360-0 Κατασκευαστικές εργασίες για ανάπτυξη αστικής περιοχής), Κωδικός ΝUTS: EL532 – Καστοριά (Kastoria), με προϋπολογισμό 483.870,97 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), (600.000,00 συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, με προϋπολογισμό 53.307,70 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα), β) κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, με προϋπολογισμό 294.255,44 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα), γ) κατηγορία ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, με προϋπολογισμό 132.037,35 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).

Το παρόν έργο αφορά την αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας που αποτελεί τον κύριο χώρο δραστηριοτήτων του οικισμού. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εκτός του αισθητικού αποτελέσματος έχουν σαν στόχο την άνετη και ασφαλή κίνηση οχημάτων και πεζών. Απώτερος στόχος του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη της Κλεισούρας μέσω του τουρισμού. Η αισθητική βελτίωση του χώρου, η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης και η δημιουργία χώρων προς πολλαπλή εκμετάλλευση θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στα πλαίσια της μελέτης λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ανάγκες που προκύπτουν κατά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και προτείνεται σειρά επεμβάσεων προς κάλυψη αυτών των αναγκών δεδομένου της ιδιαίτερης σημασίας του εορτασμού για την τοπική κοινωνία.

Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο, «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης  www.promitheus.gov.gr, καθώς  και  στην  ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www.kastoria.gov.gr).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝκαι ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και που είναι εγκατεστημένα σε:

α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης,

β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),

γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό  ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και

δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 10/9/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 και  ως  ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 16/9/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30, η οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί σύμφωνα με αντίστοιχα άρθρα του ν. 4412/2016(Α’ 147).

Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του ν. 4412/2016(Α’ 147) και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.

Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Κάθε  προσφέρων  μπορεί να υποβάλει μόνο  μία  προσφορά.

Δεν επιτρέπεται η υποβολή εναλλακτικών προσφορών.

Δε γίνονται δεκτές προσφορές για μέρος του αντικειμένου της σύμβασης.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα που ορίζεται παραπάνω, σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος. Για τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη  από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ – Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας τη  διαδικασία εγγραφής του άρθρου 5 παρ. 1.2  έως  1.4  της  Κοινής  Υπουργικής  Απόφασης  με  αρ.  117384/26-10-2017  (Β’3821) «Ρυθμίσεις τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων έργων, μελετών, και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών  με χρήση των επιμέρους εργαλείων και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)».

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους εννέα χιλιάδων εξακοσίων (9.600,00 €) και ισχύ μέχρι την 9/8/2025.

Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι δέκα (10) μήνες μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Μέτρο 19, Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ), του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020, Υπομέτρο19.2, με Κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. (0045967481), συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και είναι εγγεγραμμένο στο ΠΔΕ με ενάριθμο2017ΣΕ08210000.

Δεν προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε οκτώ (8) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι αποκλειστικές και ενδεικτικές τμηματικές προθεσμίες του έργου αναφέρονται στην Ε.Σ.Υ.

Για τη δημοπράτηση του έργου έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2304/15-7-2024 σύμφωνη γνώμη δημοπράτησης της ΟΤΔ/ΕΥΔ (ΕΠ) της Περιφέρειας /ΕΥΕ ΠΑΑ.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο (Δημοτική Επιτροπή).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) από την έδρα του Δικαιούχου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καστοριάς, Πυθαγόρα 1 Μανιάκοι Καστοριάς ΤΚ 52100), μέχρι τις 6/9/2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020” με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και συγκεκριμένα από την ΣΑ 082/1.

Ο Κωδικός ΣΑΕ του έργου είναι 2017ΣΕ08210000.

Back to top button