ΚαστοριάΚόσμος

Ενοχλήστε με… Παρακολουθήστε με… (του Χαράλαμπου Β. Βασιλειάδη)

depositphotos.com

Έχω πολιτικά δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και κάτι ακόμη που λέγεται ατομική ευθύνη.
Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές τόσο πιο συχνά λαμβάνω emails και από τούς δύο υποψηφίους προέδρους, αντιπροέδρους, τα επιτελεία τους, τα κόμματα τους, γερουσιαστές, κ.ο.κ., ακόμη και από τον σύζυγο τής νυν αντιπροέδρου και υποψήφιας προέδρου. Τα emails βέβαια δεν είναι προσωπικού χαρακτήρα και φαντάζομαι τα μοιράζονται με εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Ομολογώ δε ότι:
Πρώτον, δεν είμαι εγγεγραμμένος σε κανένα πολιτικό κόμμα και δεν είχα ποτέ καμία επαφή ή συνεργασία με κόμματα ή εκπροσώπους τους. Ωστόσο, στο διαδίκτυο οι κάποιες πηγές με χαρακτηρίζουν ως δηλωμένο δημοκρατικό και άλλες ως ρεπουμπλικάνο. Κανένα πρόβλημα.
Δεύτερον, δεν έχω δώσει ποτέ και για κανένα λόγο καμιά ηλεκτρονική μου διεύθυνση σε κανένα κόμμα. Και δεν γνωρίζω ειλικρινά από που τις βρήκαν. Και πάλι … κανένα πρόβλημα διότι είναι εύκολο να έχει κάποιος πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.
Σε μια παρόμοια περίπτωση στην Ελλάδα, μια υποψήφιος ευρωβουλευτής αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα διότι χρησιμοποίησε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που τής δόθηκαν παράτυπα από το Υπουργείο Εσωτερικών κάτι που θεωρήθηκε ότι παραβίαζε την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Εγώ προσωπικά θα θεωρούσα πραγματική τιμή, όπως λαμβάνω emails από Αμερικανούς πολιτικούς, να ελάμβανα κάθε ημέρα, έστω και χωρίς την έγκριση μου, emails από πολιτικούς τής πατρίδας μου. Δεν κατανοώ ποιο προσωπικό μου δεδομένο δεν διασφαλίζεται με αυτή την πρακτική. Εκτός, αν πίσω από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις υπονοούν οι θιγόμενοι ότι δόθηκαν και άλλα δεδομένα, κάτι που δεν το κρίνω απαραίτητο και σκόπιμο.
Επίσης, θα κάνω και ένα βήμα παραπέρα σχετικά με τις επισυνδέσεις τής ΕΥΠ. Και πάλι προσωπικά δίνω a priori το δικαίωμα (όχι βέβαια ότι το χρειάζονται) στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και Ελλάδος, CIA και ΕΥΠ αντίστοιχα, να παρακολουθούν το τηλέφωνο μου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα τους, όποτε κρίνουν κάτι τέτοιο σκόπιμο (είτε γιατί υποψιάζονται κάτι εναντίον μου ή για να με προστατεύσουνε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο) ή είναι μέρος τυχαίων δειγματοληπτικών επισυνδέσεων. Η μόνη προϋπόθεση που θέτω είναι το υλικό που θα συλλέξουν να διοχετευθεί επίσημα και με πλήρη/απόλυτη εχεμύθεια (δηλαδή με μηδενικές διαρροές, ειδικά σε δημοσιογράφους) στις ανακριτικές ή δικαστικές αρχές αν προκύψει τέτοια ανάγκη.
Τέλος, δεν θέλω να γνωρίζω γιατί με παρακολούθησαν εκτός αν κρίνει η υπηρεσία ότι κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο/ωφέλιμο για την καλύτερη (αυτό)προστασία μου. Μού στοιχίζει πάρα πολλά ως φορολογούμενο πολίτη η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία αυτών των υπηρεσιών και απαιτώ να κάνουν τη δουλειά τους μυστικά και με εχεμύθεια, σύμφωνα με τις αρχές ίδρυσης και λειτουργίας τους που ισχύουν σε κάθε ευνομούμενη αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εξάλλου για αυτό τις λέμε μυστικές υπηρεσίες και όχι … απλώστρες.
Εύχομαι να μην έθιξα τις δημοκρατικές ευαισθησίες κανενός.

Back to top button