Κυρία Βουλευτή
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς, το οποίο εκπροσωπεί τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού μας , οι οποίες εμπορικές επιχειρήσεις , σε εθνικό επίπεδο , αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί αναγκαία και ουσιαστική την παρέμβασή μας, ενόψει των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Πρωθυπουργού .
Ο πάντα μετρημένος και τεκμηριωμένος λόγος μας απέχει από ανεφάρμοστες διεκδικήσεις, που μας επαναφέρουν μνήμες «λεφτόδεντρων» και μαγικών λύσεων.
Όμως δεν είναι δυνατόν αυτός ο κλάδος να ανεχτεί για άλλη μια φορά να μην ακούσει στην αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μια ξεκάθαρη αναφορά στο εμπόριο και τη μικρή και μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, με την υιοθέτηση των προτάσεων του κλάδου μας , όπως αυτές εκφράζονται από τους Εμπορικούς Συλλόγους σε τοπικό επίπεδο , τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων σε Περιφερειακό επίπεδο και την ΕΣΕΕ , την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας , σε εθνικό επίπεδο.
Αυτές οι προτάσεις αθροιστικά κινούνται με βεβαιότητα μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας και σκοπό έχουν να αυξήσουν την αναπτυξιακή δυναμική της αγοράς, δημιουργώντας νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους και τελικά να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία επιχειρήσεων και πολιτών.
Μερικές από αυτές τις προτάσεις μας είναι:
- Η οριστική και άμεση κατάργηση του παρωχημένου μνημονιακού «τέλους επιτηδεύματος».
- Η μείωση της υπερβολικής προκαταβολής φόρου για τα απρόβλεπτα κέρδη της επόμενης χρήσης.
- Η εξαίρεση, τουλάχιστον του απόλυτα διασυνδεδεμένου εμπορίου με την ΑΑΔΕ, από την οπισθοδρομική αντικειμενική φορολόγηση κερδών για “φανταστικά” κέρδη.
- Η ουσιαστική σας παρέμβαση της Κυβέρνησης, με χρήση κάθε νομικού τρόπου που υπάρχει, υπέρ της τίμιας λειτουργίας του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος, με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που ισχύουν για όλους εμάς.
- Και τέλος, η ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και όχι η ασήμαντη εξαγγελθείσα μείωση, τουλάχιστον για τους κλάδους που με δυσκολίες και τρόμο για τα υπέρογκα πρόστιμα, εφαρμόζουν ήδη την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
- Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη μείωση του Ιδιωτικού χρέους, ή τουλάχιστον την αναχαίτιση της ολοένα και ανοδικής του τάσης, με επιβράβευση των συνεπών οφειλετών και έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων υπόχρεων.
- Άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού σε όλες τις επιχειρήσεις.
- Αύξηση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις από τα 10.000 € στα 20.000 €.
- Διεύρυνση των επιλογών εναλλακτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πέραν των τραπεζών, μέσω καινοτόμων εργαλείων και θεσμών, όπως οι μικροχρηματοδοτήσεις χαμηλού επιτοκιακού κόστους.
- Ισότιμη συμμετοχή του Εμπορίου στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με έμφαση στις επενδύσεις «Ψηφιακού μετασχηματισμού» & «Πράσινης ανάπτυξης» των ΜμΕ και ιδίως των ατομικών επιχειρήσεων με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας.
- Υπολογισμός της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού/εργασιακού βίου του επιχειρηματία και όχι μόνο από το 2002 και μετά.
Τέλος , κ. Βουλευτή , σας κοινοποιούμε το πλήρες 15σέλιδο τεκμηριωμένο Υπόμνημα που κατατέθηκε από την ΕΣΕΕ προς την Κυβέρνηση , έχοντας την ελπίδα πώς , αυτήν την φορά, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις προτάσεις του κλάδου μας.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΡΒΑ
Κοινοπ.: 1). Πρόεδρο Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπο Καραταγλίδη
2). Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας
3). Πρόεδρο ΔΕΕΠ Καστοριάς κ. Βασίλειο Βελλίδη
4). Τοπικά Μ.Μ.Ε.