ΚαστοριάΝεστόριο

Σχετικά με τα σημερινά θυρανοίξια (του Παναγιώτη Κώττα)

Σχετικά με τα σημερινά θυρανοίξια του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στη θέση Τσούκα Αγίας Άννας, ύστερα από την επίσημη παράδοση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης της Μονής παρουσία της υπουργού πολιτισμού κας Μενδωνη, καλό είναι να θυμηθούμε τα εξής.
Αν δεν κάνω λάθος, επί θητείας Γιώργου Δακή με Αντιπεριφερειάρχη το Δημήτρη Σαββόπουλο (2010-2014), ανατέθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση της Μονής στον αείμνηστο Νίκο Δόικο.
Με την ανάληψη της θητείας της Περιφερειακής Αρχής του Θόδωρου Καρυπίδη και εμού ως ενταλμένου συμβούλου Πολιτισμού στην αρχή και εκ των υστέρων ως Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, μας γνωστοποιήθηκε από τον μελετητή (Αείμνηστο Νίκο Δόικο), ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργούσε η έγκριση της μελέτης και στην ουσία κινδύνευε να χαθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μονής από το τότε τρέχων ΕΣΠΑ 2014-19.
Μετά από δύο προσωπικές μου επισκέψεις στην Αθήνα στην αρμόδια υπηρεσία έγιναν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις της μελέτης, και με τελευταίο βήμα την έγκριση από το ΚΑΣ (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο) παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κου Αδαμόπουλου και εμού στη συνεδρίασή του στην Αθήνα, ακολούθησε η υπογραφή και η ένταξη του έργου (1.200.000€) από το Θόδωρο Καρυπίδη.
Η επιθυμία και η πρόθεση του Θόδωρου Καρυπίδη προσωπικά να προωθηθεί αυτό το έργο έφερε και το σημερινό πολύ όμορφο αποτέλεσμα, διότι όπως όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουμε, η διοίκηση έχει συνέχεια.
Υ.Γ. Στη μνήμη του Νίκου Δόικου που σήμερα κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του, καθώς και του Δημάρχου Νεστορίου εκείνης της περιόδου, Πασχάλη Γκέτσιο

Back to top button