ΑγροτικάΓρεβενάΚαστοριά

Εκτός εναέριας χαλαζικής προστασίας η Καστοριά – Παρεμβάσεις Γιώργου Αμανατίδη και Δημήτρη Σαββόπουλου

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου τα δεδομένα μαρτυρούν συχνή και έντονη εμφάνιση των χαλαζικών φαινομένων.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Οι περιοχές που θα καλυφθούν

* Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

* Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

* Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Η διαβούλευση

Το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έθεσαν σε διαβούλευση μέχρι αύριο το σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, στο οποίο προβλέπεται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρμ) και ο τετραπλασιασμός του κονδυλίου, που θα φτάσει στα 51 εκ. ευρώ περίπου πλέον του ΦΠΑ 24%.
ΕΛΓΑ – Διαβούλευση για “Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού, Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία και την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης”.

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΔΩ

Η παρέμβαση Δημήτρη Σαββόπουλου στη δημόσια διαβούλευση

Μελετώντας το σχέδιο διακήρυξης του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού … διαπιστώσαμε πως η Π.Ε. Καστοριάς βρίσκεται εκτός των περιοχών κάλυψης του προγράμματος.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην ΠΕ Καστοριάς καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες με κυριότερες την καλλιέργεια μήλων Π.Γ.Ε Καστοριάς την καλλιέργεια φασολιών Π.Γ.Ε Καστοριάς, και κηπευτικών, με υψηλές αποδόσεις για τους αγρότες και με προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.
Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής όλο και πιο συχνά η περιοχή μας πλήττεται από ισχυρότατες σε ένταση και έκταση χαλαζοπτώσεις.
Η προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της γεωργίας στην περιοχή.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε, η Καστοριά να ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της τοπικής παραγωγής και την οικονομική σταθερότητα των αγροτών.
Παρακαλούμε όπως τροποποιηθεί η περιοχή κάλυψης της εν λόγω διακήρυξης συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την ΠΕ Καστοριάς.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η αναφορά Γιώργου Αμανατίδη από τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα

Σχετικά με το πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας αποφασίστηκε, ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα η υποβολή πρότασης ένταξης των Νομών Καστοριάς και Γρεβενών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι εξέλιξη.

 

 

Back to top button