Κόσμος

11 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες από ταυτόχρονες εκρήξεις χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 4.000 άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε ταυτόχρονα  σε βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.



Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. Ένα κοριτσάκι 10 χρονών σκοτώθηκε επίσης στον ανατολικό Λίβανο κατά την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, σύμφωνα με την οικογένειά της και πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Οι βομβητές, ένα σύστημα τηλεειδοποίησης, εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου που αποτελούν προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Ο πρώτος απολογισμός του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και σχεδόν 2.750 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ, τα περισσότερα από τα θύματα τραυματίστηκαν “στο πρόσωπο, στο χέρι, στο στομάχι, ακόμη και στα μάτια”.

Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου δήλωσε ότι το Ισραήλ “φέρει ακέραια την ευθύνη” γι’ αυτές τις ταυτόχρονες εκρήξεις και διαβεβαίωσε ότι “θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του” μετά την “εγκληματική αυτή επίθεση”.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχόλιο για τις εκρήξεις αυτές.

Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα”

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα τη συντονισμένη έκρηξη βομβητών που είχε στόχο την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας την “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

“Καταδικάζουμε έντονα τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες ανατινάζοντας συσκευές επικοινωνίας σε διαφορετικές περιοχές του εδάφους του Λιβάνου”, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση “μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων”.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 4.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Η Ουάσινγκτον “δεν εμπλέκεται” και “δεν γνώριζε εκ των προτέρων”, λέει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε όλον τον Λίβανο,.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.

Λίγο νωρίτερα η Χεζμπολάχ απείλησε ότι θα τιμωρήσει το Ισραήλ για την επίθεση στα μέλη της.

Ο Μίλερ τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι «νόμιμοι στόχοι» για οποιαδήποτε επιχείρηση, όμως απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Τεχεράνη να μην εκμεταλλευτεί το επεισόδιο αυτό για να πυροδοτήσει την αστάθεια και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κρίνει κανείς πώς η επίθεση αυτή στον Λίβανο θα μπορούσε να επηρεάσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολά του Λιβάνου από την Ταϊβάν



Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν στην εφημερίδα New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν.

Οι πηγές της εφημερίδας, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.

Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολά έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Τάιμς.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολά και να σχεδιάσουν την ενέργεια.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολά, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

ΑΠΕ

 

 

 

Back to top button