Καστοριά

Μέθοδος Νευροεξελικτικής Αγωγής – BOBATH–NDT (της Ελευθερίας Ταχτατζή)

Η μέθοδος Bobath NDT ονομαζόμενη και ως Μέθοδος Νευροεξελικτικής Αγωγής (Neurodevelopmental Treatment)  έχει στόχo να επανεκπαιδεύσει τα άτομα με βλάβη  στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή/και με νευροκινητικές δυσλειτουργίες (Lennon & Ashburn, 2000). Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη εως και στην τρίτη ηλικία  με περιορισμό καθημερινής λειτουργικής δραστηριοποίησης. Είναι μία ολιστική και εξατομικευμένη μέθοδος  η οποία στηρίζεται στην καλή γνώση της φυσιολογικής ανάπτυξης. Αναπτύχθηκε μετά το 1950 από Karel και Berta Bobath.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τεχνικές και χειρισμούς  ώστε  να αναχαιτιστεί το παθολογικό πρότυπο κίνησης.  Επίσης, βοηθά στην  παραγωγή  όλων των κινήσεων του σώματος  με όσο το δυνατό πιο κοντά στο τυπικό πρότυπο. Όσον αφορά τη μάθηση των εκούσιων ενεργητικών κινήσεων, παρέχουμε αισθητικοκινητικές εμπειρίες  βασισμένες στην φυσιολογική κίνηση ενώ ταυτόχρονα συνδυάζουμε εμπειρίες, διευκολύνσεις  και  επαναλήψεις. Ωστόσο, η συμμετοχή της οικογένειας ή των φροντιστών του ατόμου κρίνεται απαραίτητη όπως επίσης και η συνεργασία της οικογένειας με την διεπιστημονική ομάδα (Bernstein et al, 1967.) Η ομάδα ιδανικά αποτελείται από φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή NDT οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην μέθοδο και είναι πιστοποιημένοι σε αυτή.

Λογοθεραπευτής NDT

Ρόλος του είναι η αξιολόγηση και η ανάλυση των αισθητικοκινητικών διαταραχών οι οποίες αφορούν τις λειτουργίες που σχετίζονται με την σίτιση και την κατάποση όπως επίσης και την επικοινωνία του παιδιού ή ενηλίκου. Πέρα από αυτό, ο λογοθεραπευτής  εστιάζει στην στάση και στην κίνηση του ατόμου καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέονται άμεσα με τις διαταραχές της σίτισης, της ομιλίας αλλά και της φώνησης γενικότερα. Αφού πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση, ο λογοθεραπευτής δημιουργεί θεραπευτικό  πρόγραμμα έχοντας πάντα στο μυαλό του τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Βασικές Αρχές της Μεθόδου

  • Ολιστική προσέγγιση
  • Εξατομίκευση
  • Εστίαση στην κίνηση
  • Πρόληψη αντισταθμίσεων
  • Σεβασμός προς το άτομο και το οικογενειακό του περιβάλλον

Ταχτατζή Ελευθερία

Λογοθεραπεύτρια NDTBOBATH

Back to top button