Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Το μνημόσυνο για τους Αργείτες που σκοτώθηκαν από νάρκη το 1949 (φωτογραφίες)


Συμπληρώθηκαν φέτος 75 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 19ης Σεπτεμβρίου 1949, κατά την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο, έξω από το χωριό Γάβρος, διακεκριμένοι νέοι και νέες συμπολίτες μας, μετά από έκρηξη νάρκης στο στρατιωτικό αυτοκίνητο που επέβαιναν και τους μετέφερε στο χωριό Μελάς, προκειμένου να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις του Μακεδονικού Αγώνα και της θυσίας του ήρωα Παύλου Μελά .
Την αποτελούσαν Οδηγοί-πρόσκοποι και εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και του Γυμνασίου Άργους Ορεστικού, ορμώμενοι από αγνά πατριωτικά αισθήματα.
Η πομπή ξεκίνησε το πρωϊνό της 19ης Σεπτεμβρίου από την Κεντρική πλατεία. Επιβιβαστήκαν σε τρία στρατιωτικά οχήματα τα οποία θα τους μετέφεραν στο χώρο των εκδηλώσεων. Ήταν όλοι τους νεαρά άτομα, νέοι και νέες γεμάτοι ζωή, γεμάτοι ελπίδα για το μέλλον, μετά από την λήξη της κατοχής και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου.
Από σχετικές μαρτυρίες ατόμων τα οποία συμμετείχαν τότε στην επίσκεψη υπό την ιδιότητα του μαθητή, πληροφορούμαστε ότι κάποιοι τυχεροί, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν επιβιβάστηκαν στα στρατιωτικά οχήματα. Ένας εξ αυτών ο μετέπειτα δάσκαλος Χρυσόστομος Παπασταύρος, λόγω καθυστερημένης άφιξης του, άλλος δε, ο Μητρούσης Ευάγγελος, ενώ μετέβη στην πλατεία, απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή από τον πατέρα του.
Δυστυχώς τους υπόλοιπους η μοίρα τους επιφύλαξε μία τραγική εξέλιξη.
Τα στρατιωτικά οχήματα τα οποία κινούνταν εν πομπή, σε αυτό ακριβώς το σημείο,, λόγω της διέλευσης άλλων οχημάτων, παρέκκλιναν της πορείας τους, δια να προσπεράσουν τα ακολουθούντα οχήματα, με αποτέλεσμα να πατήσουν πάνω σε νάρκη. Τα δύο πρώτα οχήματα διήλθαν ασφαλή, ενώ το τρίτο στο οποίο εξερράγη η νάρκη, ανεφλέγη, σκορπώντας τον όλεθρο στους επιβαίνοντας νέους και νέες της πόλης μας.
Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Πλήθος νέων υπέστησαν εγκαύματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Αλλά δυστυχώς, η ανάφλεξη του οχήματος, είχε ως συνέπεια να βρουν οικτρό θάνατο πολλοί νέοι και νέες της πόλης μας.
Ο τόπος αυτός για πολλούς συμπατριώτες μας θυμίζει μπαρούτι, θυμίζει αφόρητους πόνους και βασανιστήρια ψυχής για μια ολόκληρη ζωή.
Τραγική φιγούρα και σε αυτό το επετειακό προσκύνημα μας η κ. Αναστασία Χουσμεκερίδου – Τσινικλίδου, η μόνη εν ζωή, από τους τραυματίες της έκρηξης, δωδεκάχρονο κορίτσι τότε, επέβαινε μαζί την μητέρα της Γεσθημανή στο μοιραίο «Τζαίημς» που ανεφλέγη, έχασε την μητέρα της, ενώ η ίδια με φρικτούς πόνους νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα στο σώμα της, αλλά κυρίως, στην ψυχή της στο Νοσοκομείο Καστοριάς, και επί εννεάμηνο στην Χειρουργική κλινική Ζάχου.
Αυτό το τραγικό γεγονός που σημάδεψε την πόλη μας, αυτούς του αδικοχαμένους συμπολίτες μας τιμούμε και ενθυμούμαστε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Σύλλογο μας σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού και με τους συγγενείς των θυμάτων, με τον τότε Δήμαρχο, τον ευπατρίδη Μιχαήλ Ζάχο, ήρθε το 1996 να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στα τραγικά θύματα, με την κατασκευή ενός απέριττου μνημείου στον τόπο της θυσίας τους και την καθιέρωση του ετήσιου μνημοσύνου στη μνήμη τους.
Πριν από λίγα χρόνια ο λαμπρός φίλος του συλλόγου μας, κ. Χρήστος Χουσμεκερίδης, με δικές του δαπάνες, αναβάθμισε το λιτό μνημείο, σε ένα περικαλλές σύμπλεγμα, κάνοντας το χρέος του απέναντι στη μνήμη της γιαγιάς του Γεσθημανής, αλλά και προς την μητέρα του Αναστασία, που επέζησε με φρικτά τραύματα από αυτήν την καταστροφή, σημαδεύοντας την μετέπειτα ζωή της.
Έτσι Μορφωτικός Σύλλογος «Η Ορεστίς» Αργους Ορεστικού, τέλεσε και φέτος, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, σε συνεργασία με το Δήμο μας και τους συγγενείς των θανόντων, το μνημόσυνο τους, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Γάβρο , υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θανόντων συμπατριωτών μας:
Ανανία Διαλεχτής,
Πουρσανίδου Παρθένας,
Αντωνίου Αθανασίου,
Σανταλίδη Βενιζέλου,
Λιβανίδη Χρήστου,
Σικαβίτσα Σίμου,
Μιχαήλ Αλεξάνδρας,
Τσινικλίδου Γεθσημανής και του στρατιώτη οδηγού του οχήματος.
Την επιμνημόσυνη δέηση στο Γάβρο τέλεσε ο Πατέρας Νικόλαος. Παρέστησαν από πλευράς Δήμου η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άργους Ορεστικού κ. Ιωάννα Τσιάγγου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διαμαντής Αδάμ, τα μέλη του Δ.Σ της «Ορεστίδος» με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Αδάμ, συγγενείς των θυμάτων, ο δωρητής του Μνημείου Χρήστος Χουσμεκερίδης, και πλήθος Αργιτών.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Άργους Ορεστικού για την διάθεση του λεωφορείου και τον κ. Χρήστο Χουσμεκερίδη για την κάλυψη των εξόδων του Μνημοσύνου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!
Κώστας Αδάμ 

 

 

Back to top button