Καστοριά

Platanus Platani: Να μην κοπούν τα 20 δένδρα στην πλατεία Μακεδονομάχων, ούτε και τα δένδρα στην πλατεία Ντολτσό (φωτο)

Δεν είμαστε ενάντια στην  ανάπλαση των πλατειών και στην αναβάθμιση της πόλης. Είμαστε  ενάντια στην κοπή των δέντρων. Το παράδειγμα της πλατείας Ομονοίας ας γίνει φάρος

Αγαπητές φίλες και φίλοι της Καστοριάς,

Απευθυνόμαστε με το παρόν δελτίο τύπου σε σας, με σκοπό να σας  ενημερώσουμε για τις δράσεις και τους σκοπούς της άτυπης ομάδας μας, που εργάστηκε τα τελευταία χρόνια στο όνομά σας για την προστασία των  δέντρων της πόλης και αγωνίστηκε για την διάσωση των δέντρων στις  πλατείες Ειρήνης (Βαν Φλιτ) και Μακεδονομάχων, δυστυχώς χωρίς να  είμαστε να είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε αισιόδοξα νέα.

Όπως ίσως να έχετε ακούσει δια στόματος δημάρχου και αντιδημάρχου, όχι  μόνο δεν εκτιμήθηκε η προσπάθεια όλων μας για συνενωτικό διάλογο και  για την δημιουργία ευεργετικού για την δημοκρατία κλίματος συνέργειας μεταξύ δημοτών και αυτοδιοίκησης, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Με  αδιαλλαξία χαρακτήρισαν εμάς και εσάς από «γραφικούς και άσχετους»  μέχρι «οπισθοδρομικούς και γελοίους».

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Κορεντσίδης, σε συνέντευξή του σε τοπικό  ραδιοφωνικό σταθμό, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται, οι οποίοι δεν ξέρω και γω τι,  προσπαθούν να βάλουν φρένο στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της  πόλης, δε θα περάσει η δική τους εκτίμηση ή θέληση… θέλω να δω μια  Καστοριά που θα είναι πρότυπο ανάπτυξης σε μια περιοχή που περισσεύει  το πράσινο, άρα δε μπαίνει καμιά ταφόπλακα (στο πράσινο) με τη  δημιουργία νέων, σύγχρονων, όμορφων πλατειών….» 

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

  1. Έχουμε διευκρινίσει αμέτρητες φορές ότι δεν είμαστε ενάντια στην  ανάπλαση των πλατειών και στην αναβάθμιση της πόλης. Είμαστε  ενάντια στην κοπή των δέντρων. Άρα το ότι η δημοτική αρχή  συνεχίζει να μας προσάπτει αυθαίρετα χαρακτηριστικά οπισθοδρόμησης, αποδεικνύει ότι προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα  γεγονότα και τις δικές σας και δικές μας προθέσεις.
  1. Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της  πόλης μόνο κόβοντας δέντρα, αν μη τί άλλο, δείχνει έλλειψη  κατανόησης της παρούσας κλιματικής κρίσης και απουσία  φιλοπεριβαλλοντικών και σύγχρονων σχεδιασμών, που συμβαδίζουν  με την σύγχρονη ανάπτυξη. Άρα, ποιος είναι οπισθοδρομικός τελικά;
  2. Το ότι είμαστε σε μια πόλη που «περισσεύει το πράσινο» δε σημαίνει  ότι πρέπει να το μειώσουμε. Ίσα-ίσα, οι πόλεις που έχουν λιγότερο  ή καθόλου πράσινο πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο της Καστοριάς  και όχι το αντίστροφο. Οι πλατείες αυτές ήταν οι μοναδικές  πλατείες που πρόσφεραν δροσιά, σκιά και χώρο ανάπαυσης τους  καλοκαιρινούς (και όχι μόνο) μήνες, γι αυτό και είναι πόλος έλξης  πολλών παιδιών, ηλικιωμένων και επισκεπτών από νωρίς το  απόγευμα έως αργά την νύχτα.  Είδαμε στον σχεδιασμό του λεγόμενου εξωραϊσμού της πλατείας  στο Ντολτσό, ότι και εκεί σχεδιάζεται η ΚΟΠΗ των δέντρων. Με τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας που είναι μετρήσιμο  γεγονός, χάνουμε για πάντα αυτές τις μοναδικές εστίες δροσιάς και  οξυγόνου. Αυτό θεωρείται κέρδος και ανάπτυξη για τις οικογένειες  με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους αλλά και για επισκέπτες; Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής ή υποβαθμίζεται;; Σίγουρα το  δεύτερο.  
  1. Οι 3 μανόλιες που μεταφυτεύτηκαν στην Χλόη από την πλατεία  Ειρήνης, δεν είναι πια τα δέντρα που ξέραμε. Ακρωτηριάστηκαν,  ταλαιπωρήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, και τώρα παρουσιάζουν μια εικόνα δέντρου που βρίσκεται σε μαρασμό, με γυμνά κλαδιά και ξερά  φύλλα. Να σημειώσουμε πως η μανόλια είναι δέντρο αειθαλές και τα  φύλλα του δεν πέφτουν τον χειμώνα. Η μεταφύτευση δέντρων  απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές και το συνεργείο που ανέλαβε δεν γνωρίζουμε αν είχε αυτές τις γνώσεις. 

(φωτογραφίες από τις μεταφυτευμένες μανόλιες) 

  1. Η ομάδα Platanus, που εκπροσωπεί εκατοντάδες συνδημότες μας,  βλέποντας την εμμονή για την υλοποίηση του ατυχούς σχεδίου ανάπλασης του χώρου, συνεχίζει να διαμαρτύρεται και να αγωνιά. Για την πλατεία Μακεδονομάχων πλέον, καθώς η πλατεία Ειρήνης  έχει υποστεί το ξερίζωμα των εσωτερικών δέντρων και την  κακοποίηση του ριζικού συστήματος των πλατάνων και έχει  απογυμνωθεί από τα εσωτερικά δέντρα.

Την αγωνία αυτή και τους σοβαρούς κινδύνους που προέκυψαν, λόγω  των εργασιών για τα πλατάνια της πλατείας απευθύναμε έκκληση  στην εισαγγελία Καστοριάς, όπου και για τον λόγο αυτό άνοιξε  δικογραφία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φωτογραφίες παρακάτω της καταστροφής του ριζικού  συστήματος των πλατάνων της πλατείας Ειρήνης, το μέλλον των  οποίων ευχόμαστε να μην διαγράφεται δυσοίωνο.

Καλούμε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο που θα λάβει χώρα την  Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, να προσαρμόσει το αρχικό  σχέδιο της ανάπλασης στην πλατεία Μακεδονομάχων και να μην  κόψει 20 ολόκληρα δέντρα – μαζί με τα δυο (2) μεγαλόπρεπα Κέδρα  του Λιβάνου, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πλατείας και που  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους καθημερινούς χρήστες της  πλατείας, τα μικρά παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους, καθώς και τους ηλικιωμένους που αναζητούν μια προστασία από  τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες. 

Κάνουμε έκκληση στη λογική και στη σύνεση και παρακαλούμε  όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλογιστούν τις συνέπειες  που θα έχει η κοπή όλων αυτών των δέντρων στην καθημερινότητα  και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, η οποία αντικειμενικά θα  στερηθεί πολύτιμη και ανεκτίμητης αξίας φυσική σκίαση και δροσιά  το καλοκαίρι, ομορφιά και τοπίο αγαλλίασης τους υπόλοιπους  μήνες του χρόνου. 

Το παράδειγμα της πλατείας Ομονοίας ας γίνει φάρος και ας μας  οδηγήσει σε δρόμους φωτεινότερους για το μέλλον της πόλη μας. 

Με εκτίμηση προς όλους τους δημότες και το δημοτικό συμβούλιο Η ομάδα Platanus platani

Γιάννης Κορεντσίδης για Platanus Pratani: “Δεν μπορεί να έχει άποψη για τις πλατείες ο κάθε σχετικός ή άσχετος – Αυτά είναι αστεία…” (συνέντευξη)

 

 

Back to top button