Καστοριά

Οδηγίες από τον Βασίλη Κωνσταντίνου για την ανάβαση στην αλπική λίμνη Γκιστόβα

Έχουμε πια μία πρόσβαση στον Γράμμο με άσφαλτο ως το χωριό. Ο δρόμος είναι πολύ καλός και θα έλεγα προσεγμένος, εκτός από μερικές πέτρες λόγου του σαθρού εδάφους το βουνού. Θέλει λίγο προσοχή. Παρόλο που έχουν γίνει αρκετά τεχνικά έργα πέφτουν μέσα στο δρόμο.
Φτάνοντας στην Γραμμουστα στο χωριό, πάμε προς την αλπική λίμνη Γκιστόβα (στα 2350μ.) από πολλές ελεύθερες διαδρομές αλλά το καλύτερο είναι από σημαδεμένα μονοπάτια. Κακώς κατά την άποψή μου διαδόθηκε ότι έχει διορθωθεί ο δρόμος από το χωριό προς την κορυφή. Αυτό είναι λάθος
. Φτιάχτηκαν μόνο λίγα μέτρα και έχουν ρίξει στην αρχή για λίγα χιλιόμετρα 3αλφα. Από εκεί και πάνω υπάρχουν σημεία πολύ δύσκολα για ένα ΙΧ. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μόνο ειδικά jeep μπορούν να ανεβούν άφοβα σένα υψόμετρο που το λέμε εκκλησάκι και από εκεί να συνεχίσουν προς τη λίμνη.
Με δύο λόγια να ¨κόψουν δρόμο¨ γιατί έχουμε μία ανάβαση υψομετρικά γύρω στα 1000 μέτρα, δεν είναι λεία!
Υπάρχει φυσικά άλλος δρόμος (ο πιο συνηθισμένος για τους ορειβάτες), να ξεκινήσει κάποιος από το χωριό αφήνοντας εκεί το αυτοκίνητό του και να ακολουθήσει το μονοπάτι για να φτάσει στη λίμνη. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι έχει στοιχειώδης δυνατότητες στην ορειβασία, γιατί δεν είναι κοντά, είναι περίπου 3 ώρες να πας και 2,5 να κατέβεις, εάν περπατάς σχετικά γρήγορα αν και αυτό εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του καθένα.
Το θέμα όμως που με απασχολεί και πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι κατά πόσο θα κρατήσουμε αυτό το βουνό απείραχτο. Κατά την άποψή μου πρέπει να απαγορευθούν τα eduro και όλα τα τροχοφόρα γιατί το έδαφος παρουσιάζει εύκολα διάβρωση και θα πρέπει να προσεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση.
Είναι ένα πανέμορφο βουνό που όμοιό του δεν νομίζω να υπάρχει άλλο στην Ελλάδα από την άποψη της θέας!
Ο Όλυμπος π.χ. είναι διάσημος είναι καλός αλλά στην πορεία ανεβαίνοντας κανένας δεν έχει αυτή τη θέα που έχει στο Γράμμο. Γι αυτό λοιπόν πρέπει όλοι ορειβάτες και μη όλοι κάτοικοι να έχουνε κατά νου ότι αυτό το βουνό ενδέχεται να αξιοποιηθεί στο μέλλον κατά πολύ να το επισκεφτούν αρκετοί και να γίνει ένας πόλος έλξης πολύ μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας εάν παραμείνει αναλλοίωτο.
Σήμερα έρχονται πολλοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να το γνωρίσουν από κοντά και ειδικά η λίμνη Γκιστόβα είναι κάτι εξαιρετικό και ιδιαίτερο. Θα πρέπει βέβαια και εκεί να λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε η αξιοποίηση αυτή να γίνεται με προσοχή, πάντοτε σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον, να μην αφήνουμε σκουπίδια.
Διάβασα και στεναχωρήθηκα για κατασκευή δρόμου στον Γράμμο για τον οποίο δυστυχώς δεν κατάλαβα τη σκοπιμότητά του. Είμαι επιφυλακτικός θα ενημερωθώ και θα επανέλθω.
Ελπίζω βέβαια να έχει λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω που ανέφερα και να εξηγηθεί αναλυτικά ποιος είναι ο σκοπός της κατασκευής του και αν έχει πλήρη περιβαλλοντολογική μελέτη.
Ο Γράμμος είναι γνήσιος “αμόλυντος” και πρέπει να παραμείνει έτσι.
Βασίλειος Λ. Κωνσταντίνου

Back to top button