Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Πόσα ξοδεύει ο Γιώργος, φοιτητής στην Καστοριά;

Το φαγητό είναι ένα από τα πιο σημαντικά έξοδα για κάθε φοιτητή, και ειδικά τώρα που οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονται. Στο σημερινό άρθρο, εστιάζουμε στον Γιώργο, έναν 21χρονο φοιτητή που σπουδάζει Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα και ζει μόνος του στην Καστοριά.
Μηνιαίο εισόδημά και πάγια έξοδα
Ο Γιώργος μας αναφέρει ότι το μηνιαίο εισόδημά του ανέρχεται στα 400-500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέχονται από κάποιες δουλειές που κάνει περιστασιακά. Για να ανταπεξέλθει στα έξοδα επιβίωσης, αναπόφευκτα οι γονείς του τον βοηθούν οικονομικά. Έτσι, μαζί με τις γονεικές παροχές, τα έσοδα φτάνουν συνήθως μέχρι και τα 800 ευρώ.
Τα πάγια έξοδα του Γιώργου περιλαμβάνουν το ενοίκιο του διαμερίσματος, τους λογαριασμούς και τα κοινόχρηστα, που ανέρχονται περίπου στα 300-330 ευρώ τον μήνα. Έτσι, του μένουν περίπου 500 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα.
Έξοδα για φαγητό: supermarket και delivery
Ξοδεύει γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως για ψώνια τροφίμων. Η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως μακαρόνια, ρύζι, φρούτα, λαχανικά και λίγο κρέας, με προτεραιότητα στις πιο οικονομικές επιλογές. Ωστόσο, συχνά καταλήγει να τρώει περισσότερα έτοιμα φαγητά λόγω έλλειψης χρόνου. Συγκεκριμένα, όπως μας λέει, ξοδεύει περίπου 6 ευρώ την ημέρα σε φαγητό delivery ή στο σνακ που καταναλώνει στη σχολή. Ο Γιώργος αναφέρει πως παρατηρεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ειδικά σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά. Αναφέρει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15-20% το τελευταίο έτος, γι’ αυτό και προσπαθεί να είναι πιο προσεκτικός στις επιλογές του.
Μαγείρεμα και διατροφή
Μαγειρεύει περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Συχνά ετοιμάζει μεγάλες μερίδες για να έχει φαγητό για τις επόμενες μέρες, ενώ τις υπόλοιπες καταλήγει να παραγγέλνει ή να τρώει έξω. Δεν ακολουθεί κάποια ειδική διατροφή, αλλά προσπαθεί να τρώει υγιεινά και να ενσωματώνει φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό του διαιτολόγιο.
Έξοδος για φαγητό ή ποτό
Όπως αναφέρει, βγαίνει για φαγητό ή/και ποτό περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, συνήθως το Σάββατο με τους φίλους του.
Προσπαθεί παρόλα αυτά να μην ξεπερνά τα 20 ευρώ όταν βγαίνει έξω.
cantina.protothema.gr

Back to top button