Καστοριά

Στην ενημερωτική ομιλία «Διατροφή και Τρίτη Ηλικία» του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καστοριάς

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής-Επισιτισμού, ο Δήμος Καστοριάς και συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Καστοριάς, έχοντας πάντα υψηλό το αίσθημα σεβασμού προς την Τρίτη Ηλικία, πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία με θέμα «Διατροφή και Τρίτη Ηλικία», την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στο ΚΑΠΗ Καστοριάς, με ομιλητή τον MSc Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Κάθε χρόνο, την 16η Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής -Επισιτισμού. Αυτή τη μέρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του, που έλαβε χώρα το 1945 και στοχεύει στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση. Κάθε χρόνο έχει και ένα διαφορετικό μήνυμα. Για το έτος 2024, το μήνυμα είναι «Δικαίωμα στην τροφή, για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Να μην μένει κανένας πίσω»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με πληθώρα θετικών επιδράσεων όπως η μακροζωία, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της υγείας των βρεφών, των παιδιών, των υπερηλίκων.

Η αυξημένη παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων, η ταχεία αστικοποίηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής έχουν οδηγήσει σε αλλαγή των διατροφικών προτύπων. Η φτώχεια και η ανατίμηση των τροφίμων, συχνά στρέφει τους ανθρώπους στην αναζήτηση φθηνότερων και συχνά λιγότερο θρεπτικών τροφίμων. Η αδυναμία υιοθέτησης υγιεινής διατροφής επιφέρει αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

 

 

Back to top button