Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Έρευνα στην Καστοριά: 7 στους 10 νέους χρησιμοποιούν το κινητό πάνω από 5 ώρες τη μέρα!

depositphotos.com

Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε προ ημερών σε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά στον χώρο της ψυχιατρικής, το Psychiatry International

Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Φως στις κλιμακούμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της υπερβολικής χρήσης ψηφιακών μέσων από τους νέους ρίχνει η έρευνα «Αποσυνδέοντας τη νεολαία: Εθισμός στο κινητό τηλέφωνο, Κοινωνικός Αντίκτυπος και η Ανάγκη για Ψηφιακή Αποτοξίνωση», που διενεργήθηκε στην Καστοριά και δημοσιεύθηκε προ ημερών σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά στον χώρο της ψυχιατρικής διεθνώς, το ελβετικό Psychiatry International ( MDPI). 

Με το «Brain Rot» να είναι η φράση του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης και με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πρόσφατα Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, η εν λόγω έρευνα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την προώθηση υγιών ψηφιακών συνηθειών.

Βάσει των ευρημάτων της, περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες χρησιμοποιούν τα κινητά τους άνω των πέντε ωρών ημερησίως κυρίως για πρόσβαση στα social media και για επικοινωνία. Καταγράφονται δε υψηλά ποσοστά εθισμού στο κινητό, αλλά και μειωμένη παραγωγικότητα και διαταραχές στον ύπνο από την εκτεταμένη χρήση του. Οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να απαγκιστρωθούν και μεγαλύτερη ανάγκη αποτοξίνωσης από τους άντρες. Οι δε φοιτητές και οι άνεργοι εκδηλώνουν εντονότερα σημάδια εθισμού και αρνητικής επίδρασης στην παραγωγικότητά τους σε σχέση με τους εργαζομένους.

Η έρευνα, για την οποία η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και εξελίχθηκε στη συνέχεια με εκτενή ανάλυση, είναι αποτέλεσμα των ερευνητικών προσπαθειών των Ασημένιας Σαλεπάκη, Άννας Ζέρβα, Δρα Δημήτρη Κουρκουρίδη και Δρα Γιάννη Αγγέλου. Μελέτησε δε τον αντίκτυπο της εκτεταμένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε δείγμα 150 ατόμων, ηλικιών μεταξύ 14 και 35 ετών, στην Καστοριά, θέτοντας στο μικροσκόπιο πώς ο εθισμός στα κινητά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

«Η έρευνα εκπονήθηκε στο διάστημα Μαΐου-Αυγούστου του 2019. Η εκτίμησή μου όμως είναι πως αν την επικαιροποιούσαμε με τα σημερινά δεδομένα, θα διαπιστώναμε ακόμα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τη χρήση των κινητών» λέει στη Voria.gr ο διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιβλέπων της έρευνας, Δρ Γιάννης Αγγέλου.

Άνω των 5 ωρών χρήσης κινητού για 7 στους 10

Το 72,7% των ερωτηθέντων της έρευνας χρησιμοποιεί το κινητό περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα, ενώ μόλις το 27,3% το χρησιμοποιεί λιγότερο. Όσον αφορά τους λόγους για τη χρήση του, καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής των νέων. Συγκεκριμένα, 21,3% το χρησιμοποιούν για τα social media, 20,5% για να επικοινωνήσουν με το κοινωνικό τους περιβάλλον -φίλους, γνωστούς, συγγενείς κτλ- 16,9% για να ακούσουν μουσική, 12,8% για να δουν ταινίες ή εκπομπές, ενώ 15% για όλα τα παραπάνω. Από τις απαντήσεις αυτές φαίνεται πως το κινητό τηλέφωνο έχει καλύψει όλες τις δραστηριότητες των νέων, που ουσιαστικά με τη χρήση του μπορούν πιο εύκολα και παντού να κάνουν πράγματα που πριν ήταν αυτόνομα, όπως να παρακολουθήσουν μια ταινία.

Η εκτεταμένη αυτή χρήση του κινητού έχει γίνει πλέον εθιστική, ζήτημα που αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο. Ειδικότερα, 61,3% των ερωτηθέντων της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να αποτοξινωθούν από το κινητό τους, 52% σημειώνουν ότι μπαίνουν στον…

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Επηρεάζει η απασχόληση

Καταλυτικός παράγοντας ο αριθμός των ωρών χρήσης

Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα

Συνέχεια του μεγάλου ρεπορτάζ στο Voria.gr

Back to top button