ΑθλητικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

2ο Τουρνουά K-10 ΕΠΣ Καστοριάς (πρόγραμμα – oδηγίες για προπονητές και γονείς)

Με την διεξαγωγή του δεύτερου τουρνουά κατηγορίας Κ-10 στο ΔΑΚ Καστοριάς η Ε.Π.Σ. Καστοριάς δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες και τις ακαδημίες ποδοσφαίρου για την ηλικιακή κατηγορία Κ-10 να γνωρίσουν τη χαρά του αθλητισμού και του συναγωνισμού. Βασικός στόχος των αγώνων αυτών είναι τα παιδιά που θα συμμετέχουν, να αποκομίζουν τα οφέλη του αθλητισμού μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Η Ε.Π.Σ. Καστοριάς ξεκίνησε πιλοτικά από την φετινή αγωνιστική περίοδο την παραπάνω διοργάνωση, με την απαραίτητη σχεδίαση, την κατάλληλη οργάνωση και προγραμματισμό με σκοπό την σύνδεση των μικρών παιδιών με την τοπική αθλητική κοινότητα και την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Αποδοκιμάζει δε τον άκρατο ανταγωνισμό ειδικά σε αυτές τις ηλικίες καθώς είναι πάντα υπέρ του υγιούς συναγωνισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωτάθλημα αυτό έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα γι αυτό άλλωστε έχουν θεσπιστεί κάποιοι ειδικοί κανονισμοί παιδείας στις μικρές ηλικίες, σύμφωνα με τους διεθνείς όρους διεξαγωγής παιδικών πρωταθλημάτων της ΕΠΟ και UEFA. Η ψυχαγωγία των παιδιών μας εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από εμάς τους ίδιους οι οποίοι πρέπει να εμφυτεύσουμε στα παιδιά το ότι αυτοσκοπός δεν είναι η νίκη αλλά η χαρά της συμμετοχής! Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα όμορφο πρωτάθλημα, με παιχνίδια μέσα στα πλαίσια του “ευ αγωνίζεσθαι” και του δίκαιου ανταγωνισμού γι αυτό παρακαλούμε όλες τις ομάδες και ακαδημίες να συνεργαστούν για το καλό των παιδιών μας και του ποδοσφαίρου. Σας προσκαλούμε λοιπόν να λάβετε μέρος σε μια όμορφη και οργανωμένη ποδοσφαιρική παράσταση, όπου πρωταγωνιστές θα είναι τα δικά σας παιδιά και το “FAIR PLAY”.
Η Ένωση ενημερώνει ότι σε όλους τους αγώνες θα ισχύουν οι κανόνες της ΕΠΟ όπως ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Οι ομάδες – ακαδημίες να εκπαιδεύουν, να προετοιμάζουν και να πρωτοστατούν σε θέματα αθλητικού ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι». Αυτός ο ρόλος να ΕΙΝΑΙ κυρίαρχος. Έτσι υπηρετείται το όραμα ώστε να προκύψουν οι αυριανοί δια βίου ασκούμενοι καθώς και οι –σωστοί– αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φίλαθλοι.
Στην διοργάνωση όλων των αγώνων υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, ιατρικής κάλυψης και η κάρτας υγείας αθλητών.
Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου η Επιτροπή Υποδομών της ΕΠΣ Καστοριάς θα απονέμει Κύπελλο σε όλες τις ομάδες και διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα – τουρνουά.
2ο ΤΟΥΡΝΟΥΆ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΏΝ ΗΛΙΚΙΏΝ Κ-10 ΣΤΟ ΔΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΣΆΒΒΑΤΟ 08 ΜΑΡΤΊΟΥ 2025 -ΩΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ 11:30

   

Οδηγίες για προπονητές και γονείς

1) ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
Η καθοδήγηση της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Καστοριάς είναι σαφής. Το παδικό ποδόσφαιρο δεν είναι ποδόσφαιρο για ενήλικες. Κάθε παιχνίδι είναι ένα φιλικό. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να μάθουν το παιχνίδι, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, την εμπιστοσύνη τους και την αυτοεκτίμησή τους. Το παιδικό ποδόσφαιρο δεν είναι για βραχυπρόθεσμες νίκες, είναι για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των μικρών ποδοσφαιριστών. Θα υπάρξει αρκετός χρόνος αργότερα για τις ομάδες να επικεντρωθούν στην νίκη, γι ‘αυτό παρακαλούμε να χαλαρώσετε, καθίστε πίσω και «αφήστε το παιχνίδι να είναι ο δάσκαλος».

2) ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ Κ-10 ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΤΕΣΣΆΡΩΝ ΟΜΆΔΩΝ
Τα παιδιά αγαπούν τον ανταγωνισμό. Αν αγωνίζονται οι ομάδες «Α» και οι ομάδες «Β» στην πραγματικότητα επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Έχει ως αποτέλεσμα οι αγώνες να είναι μονόπλευροι και μη ανταγωνιστικοί. Αν τελειώσει ο αγώνας με 8-0, οι παίκτες της ομάδας «Α» δεν βελτιώθηκαν και απλά έκαναν περίπατο. Οι παίκτες της ομάδας «Β» βελτιώθηκαν ακόμα λιγότερο. Με την φάση των ομίλων έχουμε πιο ανταγωνιστικό τουρνουά και έτσι πολύ περισσότερες πρόκλησεις, με περισσότερες ευκαιρίες για να μάθουν και να βελτιωθούν. Όλοι οι παίκτες γίνονται καλύτεροι παίκτες και οι καλοί παίκτες γίνονται ακόμα καλύτεροι.

3) ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ
Οι γονείς συχνά λένε ότι το παιδί τους είναι ένας «μέσος» ή «επιθετικός». Η ΕΠΟ λέει ότι το να παίζεις σε μία μόνο θέση επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Γιατί; Διότι, για να γίνει το παδί ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, θα πρέπει να δεί και να κατανοήσει το παιχνίδι από κάθε οπτική γωνία. Όταν παίζεις ως τερματοφύλακας ή αμυντικός σε βοηθά να γίνεις καλύτερος επιθετικός και το αντίθετο.

4) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Τα παιδιά είναι εδώ για να μάθουν. Και μαθαίνουν κάνοντας λάθη. Όσο περισσότερα λάθη κάνουν, τόσο περισσότερο μαθαίνουν. Η FIFA και η UEFA το ονομάζει αυτό η «χρυσή ηλικία της μάθησης». Έτσι, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τους, πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις και να κάνουν εκατοντάδες λάθη, τόσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Είναι δελεαστικό να φωνάξετε και να δώσετε οδηγίες, λέγοντάς τους που να μαρκάρει, και πότε να σουτάρει. Φαίνεται ότι τα «βοηθάτε», αλλά στην πραγματικότητα δεν βοηθάτε. Εάν οι ενήλικοι συνεχίζουν να λένε στα παιδιά τι να κάνουν, τα παιδιά θα σταματήσουν παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, θα σταματήσουν να κάνουν λάθη και έτσι να θα σταματήσει η μάθηση και η βελτίωση. Σίγουρα δεν θα πηγαίνετε στην τάξη του παιδιού σας και να φωνάξετε τις απαντήσεις ενώ μαθαίνει μαθηματικά. Επομένως, σας παρακαλούμε να μην σταθείτε δίπλα στο γήπεδο φωνάζοντας και δίνοντας οδηγίες, ενώ μαθαίνουμε ποδόσφαιρο. Οι προπονητές θα πρέπει να δώσουν συμβουλές σχετικά με την τακτική στο ελάχιστο και ακόμα καλύτερα οι συμβουλές να δίνονται πριν και μετά τον αγώνα και στο ημίχρονο. Με λίγα λόγια, μην φωνάζετε, απλά αφήστε τα παιδιά να παίζουν.

5) ΓΙΑΤΙ Ο ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΉΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Τα μικρά παιδιά διαπιστώνουν ότι ένα «τείχος του θορύβου» από την «κερκίδα» μπορεί να τους αποσπά την προσοχή, να δημιουργεί σύγχυση, να είναι απωθητικό ή ακόμη και να αισθάνονται εκφοβισμό. Τα βογκητά της γονικής απογοήτευσης που ακολουθούν μια κακή πάσα, ένα λάθος ή ένα χαμένο σούτ μπορεί να ωθήσει τα παιδιά μακριά από το να προσπαθούν νέες δεξιότητες υπό τον φόβο της αποτυχίας και των αποδοκιμασία των ενηλικών. Η UEFA λέει ότι «πίεση από την κερκίδα πρέπει να σταματήσει». Η ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΆΣ επιδοκιμάζει την σιωπηλή στάση των γονέων και της κερκίδας. Ο κανόνας είναι απλός. Ο ήχος της κερκίδας θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από τον ήχο των παιδιών στο γήπεδο.
6) ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΟΝΙΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ
Όταν παρακολουθείς το παιδί σου από την εξέδρα σε έναν αγώνα, δεν το βλέπεις μόνο εσύ. Σε βλέπει και αυτό.
Και όπως εσύ μπορεί να χαίρεσαι, να νευριάζεις, να στεναχωριέσαι ή να ντρέπεσαι για την αγωνιστική του απόδοση, έτσι και αυτό μπορεί να χαίρεται, να νευριάζει, να στεναχωριέται ή να ντρέπεται για τη δική σου συμπεριφορά.
Και να θυμάσαι! Εσύ εκείνη την ώρα κρίνεις ένα παιδί – αθλητή. Αυτό όμως εκείνη την ώρα, κρίνει έναν γονιό. Ένα στήριγμα. Ένα πρότυπο. Ένα σημείο αναφοράς.
Ξέρεις – αλήθεια – αν σε βαθμολογεί κάτω από τη βάση με τη στάση σου;
ΓΙΑΤΊ!!
Νίκη είναι όταν κερδίζω τον αγώνα!
Νίκη είναι και όταν κερδίζω τον σεβασμό του αντιπάλου!!
Θρίαμβος είναι όταν δεν θυσιάζω το δεύτερο για να επιτύχω το πρώτο.!
Αγαπητοί γονείς.
Δεν είστε προπονητές. Παρόλα αυτά, μπορείτε στο σπίτι να προπονείτε πολύ αποτελεσματικά το παιδί σας σε μία σειρά θεμάτων που βελτιώνουν τον τρόπο που βλέπει την προπόνηση, την εκπαίδευση, το άθλημα, τη ζωή την ίδια. Έτσι ώστε, όταν τα παιδιά σας πηγαίνουν στα γήπεδα, να είναι ακόμη πιο έτοιμα να αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες κάθε φορά απαιτήσεις τόσο τις δικές τους και των άλλων όσο και του ίδιου του αθλήματος το οποίο επέλεξαν.

 

Back to top button