Ο εικαστικός Πάνος Ζήζος/ZIZ επαναπροσδιορίζει τη σχέση της τέχνης του δρόμου με την κοινωνία
Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο
Σε μια εποχή όπου η τέχνη του δρόμου αναζητά τη θέση της στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ο εικαστικός Πάνος Ζήζος/ZIZ επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με την κοινωνία. Από την παραλίμνια Καστοριά, ο καλλιτέχνης δημιουργεί έργα που ξεπερνούν τα στενά όρια της αστικής τέχνης, μετατρέποντάς τη σε ένα ισχυρό μέσο κοινωνικής παρέμβασης και αστικής αναγέννησης.
Αναζωογόνηση του αστικού ιστού
Η συμμετοχή του Πάνου Ζήζου στην πρωτοβουλία «Μητροπόλεως» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τέχνη μπορεί να αναζωογονήσει υποβαθμισμένες αστικές περιοχές. Η δράση αυτή, που συμπληρώνει σχεδόν δυο χρόνια ζωής, έχει μετατρέψει τις άδειες βιτρίνες της ιστορικής εμπορικής οδού Μητροπόλεως στην Καστοριά, σε μια ανοιχτή γκαλερί τέχνης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των κατοίκων και δημιουργώντας μια νέα δυναμική στην περιοχή.
Από το graffiti στην κοινωνική τέχνη
Η καλλιτεχνική διαδρομή του Πάνου Ζήζου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν το graffiti στην Ελλάδα αναζητούσε ακόμη την ταυτότητά του. Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο που περιλαμβάνει σπουδές στο ΤΕΙ Ιωαννίνων, εξειδίκευση στην Art Therapy στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο καλλιτέχνης διαμόρφωσε μια μοναδική προσέγγιση στην τέχνη του δρόμου.
Η συνέχεια στο travel.gr